Ryby i owoce morza

Łosoś smażony w ziołach

Łosoś smażony w ziołach

Soczysty i aromatyczny od ziół. Łosoś smażony w ziołach to pomysł na szybki obiad. Najsmaczniejszy jest oczywiście świeży łosoś ale jeśli nie macie możliwości zakupu świeżej ryby, możecie z powodzeniem kupić mrożoną. Do smażenia polecam masło klarowane lub oliwę z oliwek. Zachęcam was  również do wypróbowania mojego przepisu na rybę w cieście piwnym.

(Dla 3-4 osób)
Składniki:

– 2 filety z łososia najlepiej świeżego (mogą być także dzwonka)

– sok z cytryny

– masło klarowane do smażenia lub oliwa z oliwek

Marynata:

– 3 łyżki oliwy z oliwek

– 1 łyżeczka octu balsamicznego

– 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę

– 1 łyżka tymianku

– 1 łyżka mielonej słodkiej papryki

– 1 łyżeczka rozmarynu

– szczypta cukru

– sól, pieprz

Jak zrobić łososia smażonego w ziołach?

Filety z łososia umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Przekroić na pół. Skropić sokiem z cytryny. Posolić, dodać pieprz. W miseczce przygotować składniki marynaty i dokładnie wymieszać. Każdy kawałek ryby posmarować marynatą, odstawić na 10 minut w chłodne miejsce. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek lub masło klarowane. Filety smażyć na średnim ogniu, do uzyskania złotego koloru z obu stron. Łososia smażonego w ziołach podawać udekorowanego plasterkami cytryny z ziemniakami i surówką np. z pomidorami ze śmietaną.

Smacznego!

Helen G.

Łosoś smażony w ziołach
+ 1
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button