Pleśniak z rabarbarem i jabłkiem


DSCN1830
Ciasto bardzo smaczne i proste. Niewiele się różni od szarlotki, jedynie dodatkiem rabarbaru. Przepis pochodzi z tej strony.
DSCN1830
Składniki:
Ciasto:
– 4,5 szklanki mąki
– 1 kostka margarynylub 250g masła
– 6 żółtek
– ½ szklanki cukru
– 2 łyżki kakao
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mus rabarbarowo-jabłkowy:
– 6 łodyg rabarbaru
– 3 jabłka
– ½ szklanki cukru
– 1 cukier waniliowy
– 1 łyżka masła
– 2 płaskie łyżeczki cynamonu
Piana z białek:
– 6 białek
– ½ szklanki cukru pudru
1.    Mus rabarbarowo-jabłkowy: rabarbar umyć, obrać i pokroić w 1cm kawałki. Jabłka obrać i pokroić kostkę. Masło rozpuścić w garnku. Wrzucić owoce i dusić aż zmiękną. Następnie dodać cukier oraz cynamon. Odstawić do ostygnięcia.
2.    Ciasto: Miękką margarynę pokroić nożem, wrzucić do miski, dodać przesianą przez sito mąkę, żółtka, cukier oraz proszek do pieczenia – zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę podzielić jeszcze na pół. Do jednej ćwiartki dodać 2 łyżki kakao. Trzy części zawinąć osobno w folię aluminiową i wstawić na 30 minut do zamrażalnika. 
3.    Średniej wielkości blaszkę o wym. 21×25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wylepić największą częścią ciasta, następnie wyłożyć mus rabarbarowo-jabłkowy, na niego zetrzeć ciasto z kakaem na tarce o dużych oczkach. Białka ubić na sztywną pianę, na koniec dodać cukier. Wylać na ciemne ciasto. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałą ćwiartkę jasnego ciasta.
4.    Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 ˚C i piec ok.45-50 min.
DSCN1826DSCN1824
Poprzedni Łosoś smażony w ziołach
Nastepny Roladki schabowe z pieczarkami, serem i boczkiem

1 Comment

  1. Beatrice
    19 czerwca 2012
    Odpowiedz

    Jedno z moich ulubionych ciast 🙂

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *