Pleśniak z rabarbarem


Pleśniak z rabarbarem

To inaczej kruche ciasto podobne do szarlotki z bezą i kruszonką. Pleśniak nazywany jest też niekiedy skubańcem. Oprócz jabłek zawiera także rabarbar lub czasem dżem porzeczkowy, przez to jest lekko kwaskowe w smaku. Pleśniak z rabarbarem to ciasto idealne do popołudniowej kawy. Szczególnie warto je upiec, kiedy jest sezon na rabarbar. Serdecznie polecam :)

(średniej wielkości blacha o wym. 21×25 cm)

Składniki:

Kruche ciasto:
– 4,5 szklanki mąki
– 250g masła
– 6 żółtek
– ½ szklanki cukru
– 2 łyżki kakao
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mus rabarbarowo-jabłkowy:
– 6 łodyg rabarbaru
– 3 jabłka
– ½ szklanki cukru
– 1 cukier waniliowy
– 1 łyżka masła
– 2 płaskie łyżeczki cynamonu

Piana z białek:
– 6 białek
– ½ szklanki cukru pudru

Jak zrobić ciasto pleśniak z rabarbarem?

Mus rabarbarowo-jabłkowy: rabarbar umyć, obrać i pokroić w 1cm kawałki. Jabłka obrać i pokroić kostkę. Masło rozpuścić w garnku. Wrzucić owoce i dusić aż zmiękną. Następnie dodać cukier oraz cynamon. Odstawić do ostygnięcia.

Kruche ciasto: Zimne masło pokroić nożem, włożyć do miski, dodać przesianą przez sito mąkę, żółtka, cukier oraz proszek do pieczenia – zagnieść kruche ciasto. Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę podzielić jeszcze na pół. Do jednej ćwiartki dodać 2 łyżki kakao. Trzy części zawinąć osobno w folię aluminiową i wstawić na 30 minut do zamrażalnika.

Średniej wielkości blaszkę o wym. 21×25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wylepić największą częścią ciasta, następnie wyłożyć mus rabarbarowo-jabłkowy, na niego zetrzeć ciasto z kakaem na tarce o dużych oczkach. Białka ubić na sztywną pianę, na koniec dodać cukier. Wylać na ciemne ciasto. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałą ćwiartkę jasnego ciasta. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 180˚C i piec ok.45-50 min.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

plesniak-z-rabarbarem-i-jablkiemplesniak-z-rabarbarem-i-jablkiem2plesniak-z-rabarbarem-i-jablkiem1
loading...
Poprzedni Łosoś smażony w ziołach
Nastepny Roladki schabowe z pieczarkami i serem

1 Comment

  1. Beatrice
    19 czerwca 2012
    Odpowiedz

    Jedno z moich ulubionych ciast :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *