Ciasta i ciasteczka

Szybka karpatka

Szybka karpatka w 20 minut!

Przepyszne ciasto parzone przełożone kremem waniliowym. Szybka karpatka, której przygotowanie zajmie wam niespełna 20 minut. Karpatka jest ładnie pofalowana. Nazwa ciasta nawiązuje do masywu górskiego Karpat.

Przepis na ekspresową karpatkę jest bardzo łatwy. Wystarczy upiec dwa placki ciasta parzonego i przełożyć  gotowym  sprawdzonym wieloktronie przeze mnie kremem Karpatka, najlepiej tego bez konieczności gotowania.

W moim odczuciu najsmaczniejszy jest krem firmy Delecta, ewentualnie Dr Oetker. I nie jest to żadna reklama. Kiedy nie chce mi się gotować budyniu albo nie mam za dużo czasu sięgam po gotowy krem karpatka.

(średnia kwadratowa blacha lub duża prostokątna 20×30 cm)

Składniki:

Ciasto parzone na karpatkę:

– 1/2 kostki masła (100g)

– 1 szklanka wody

– 1 szklanka mąki

– 5 jajek

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

– krem karpatka Delecta (bez gotowania)

Jak zrobić szybką karpatkę?

Ciasto na karpatkę: Masło rozpuścić w rondelku. Zagotować wodę. Wrzącą wodę dodać do stopionego masła i zamieszać. Następnie dodać mąkę – gotować kilka minut ciągle mieszając, aż do uzyskania gładkiej masy. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.

Wbić jajka i dodać proszek do pieczenia. Zmiksować ciasto na głaską masę. Upiec dwa okrągłe placki w wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej kaszą manną blaszce w temperaturze 210˚C przez około 20 minut. Podczas pieczenia nie otwierać piekarnika, bo ciasto opadnie. Placki powinny uzyskać złoty kolor i ładnie wyrosnąć, tworząc fale.

Krem: przygotować według przepisu na opakowaniu. Wystarczy dodać jedynie mleko i zmiksować.

Ciasto przełożyć kremem. Karpatkę przechowywać w lodówce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Helen G.

Szybka karpatka
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Jeden komentarz

  1. Uwielbiam karpatkę, a tak dawno już nie piekłam. Znakomicie się prezentuje. 😊
    PS, weszłam na stronę zostawić komentarz i mi się zapomniało, poszłam spać i tak sobie wiszę gościnnie 😅

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button