Szarlotka z kruszonką


Szarlotka z kruszonką ma kruchym cieście z dodatkiem kakao. Wilgotna i pachnąca cynamonem i kardamonem. Ciasto idealne na weekend:) Najlepiej sprawdzą się jabłka kwaskowate np. szara reneta lub antonówka.

(prostokątna blacha o wym.21×32 cm)

Składniki:
Kruche ciasto:

– 5 żółtek

– 500g mąki tortowej

– 1 kostka margaryny lub 250g masła

– 2 łyżki smalcu

– ½ szklanki cukru

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mus jabłkowy:

– 2 kg jabłek

– 2-3 łyżki cukru brązowego (jeśli jabłka są kwaśne to więcej)

– 1 łyżeczka cynamonu

– 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu

Piana z białek:

– 5 białek

– ½ szklanki cukru

– szczypta soli

– olejek waniliowy

Dodatkowo:

– 1 łyżeczka kakao

Polewa:

– 1 łyżka masła

– 1 łyżka kakao

– 1 łyżka cukru pudru

– 2-3 łyżki mleka

Ciasto: Do miski wsypać przesianą przez sito mąkę, dodać miękką margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki, żółtka, cukier i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Następnie schłodzić w zamrażalniku.

Mus jabłkowy: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić w kostkę. Skrapiać obrane już partie jabłek sokiem z cytryny by nie ciemniały. Uprażyć w dużym garnku z cukrem. Po chwili dodać dodać cynamon i kardamon.

Piana: Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Na koniec dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać.

Dużą, prostokątną blachę wysmarować tłuszczem i wylepić ¾ zimnego ciasta. Na nie wyłożyć mus jabłkowy, następnie przyprószyć owoce kakaem. Na to wyłożyć pianę z białek. Na wierzch pokruszyć w dłoniach lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałą ¼ ciasta. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 ˚C piekarnika i piec przez 1 godzinę. Upieczone ciasto udekorować kleksami polewy. Schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

loading...
loading...
Poprzedni Pasta z tuńczyka
Nastepny Sałata z ogórkiem

4 komentarze

  1. Saratelka
    21 grudnia 2011
    Odpowiedz

    Bardzo apetyczna kombinacja składników! Ciasto wygląda smakowicie :D

  2. Maja i Kamila
    22 grudnia 2011
    Odpowiedz

    szarlotka idealna na wszystko:)

  3. Klaudia
    9 lutego 2015
    Odpowiedz

    Najlepsza na świecie, wszystkim którzy ją jedli, smakowała. Piekłam ją wiele razy i nigdy sie nie zawiodłam. Znika raz dwa :D

    • Helen G.
      Helen G.
      10 lutego 2015
      Odpowiedz

      To prawda, jest pyszna:-)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *