Ciasta i ciasteczka

Szarlotka z kruszonką

Szarlotka z kruszonką

Na kruchym cieście z dodatkiem kakao. Szarlotka z kruszonką to łatwe w upieczeniu ciasto. Jest wilgotna od jabłek oraz pachnąca cynamonem i kardamonem. Ciasto idealne na weekend:) Do szarlotki najlepiej sprawdzą się jabłka kwaskowate np. szara reneta lub antonówka. Polecam wam również szarlotkę z bezą oraz szarlotkę z masłem orzechowym.

(prostokątna blacha o wym.21×32 cm)

Składniki:

Kruche ciasto:

– 5 żółtek

– 500g mąki tortowej

– 1 kostka margaryny lub 250g masła

– 2 łyżki smalcu

– ½ szklanki cukru

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mus jabłkowy:

– 2 kg jabłek

– 2-3 łyżki cukru brązowego (jeśli jabłka są kwaśne to więcej)

– 1 łyżeczka cynamonu

– 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu

Piana z białek:

– 5 białek

– ½ szklanki cukru

– szczypta soli

– olejek waniliowy

Dodatkowo:

– 1 łyżeczka kakao

Polewa:

– 1 łyżka masła

– 1 łyżka kakao

– 1 łyżka cukru pudru

– 2-3 łyżki mleka

Jak zrobić szarlotkę z kruszonką?

Ciasto: Do miski wsypać przesianą przez sito mąkę, dodać miękką margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki, żółtka, cukier i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Następnie schłodzić w zamrażalniku.

Mus jabłkowy: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić w kostkę. Skrapiać obrane już partie jabłek sokiem z cytryny by nie ciemniały. Uprażyć w dużym garnku z cukrem. Po chwili dodać dodać cynamon i kardamon.

Piana: Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Na koniec dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać.

Dużą, prostokątną blachę wysmarować tłuszczem i wylepić ¾ zimnego ciasta. Na nie wyłożyć mus jabłkowy, następnie przyprószyć owoce kakaem. Na to wyłożyć pianę z białek. Na wierzch pokruszyć w dłoniach lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałą ¼ ciasta. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180˚C piekarnika i piec przez 1 godzinę. Upieczone ciasto udekorować kleksami polewy. Szarlotkę z kruszonką schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

4 komentarzy

  1. Najlepsza na świecie, wszystkim którzy ją jedli, smakowała. Piekłam ją wiele razy i nigdy sie nie zawiodłam. Znika raz dwa :D

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close