Ciasta i ciasteczka

Ciasteczka z krówkami

Ciasteczka z krówkami

Doskonale kruche, wypełnione krówką. Ciasteczka z krówkami są pyszne w swojej prostocie, choć możecie je wzbogacić dodając np. ½ łyżeczki mielonego cynamonu. Krówki mają tendencję, że potrafią nieco wyciekać z wnętrza ciastek. Potem niego twardnieją. Cukier bowiem się karmelizuje.

Niemniej ciasteczka krówkowe są oryginalne w smaku. Aby ciasto lepiej się formowało, warto je schłodzić w zamrażalniku. Wpłynie to korzystnie na kruchość ciasteczek. Kruche ciasteczka krówki są smaczne o każdej porze. Posmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Serdecznie polecam wam również kruche ciasteczka z jabłkami.

(około 25 sztuk)

Składniki:

– 2 szklanki mąki

– 150g cukierków krówki

– 200g masła

– 1 jajko

– ½ szklanki cukru

– 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)

– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

– szczypta soli

Jak zrobić ciasteczka z krówkami?

Mąkę przesiać przez sito do dużej miski. Dodać miękkie, pokrojone na kawałki masło, cukry i proszek do pieczenia. Wbić jajko. Zagnieść jednolite ciasto. Ciasto owinąć w folię i wstawić do 20-30 minut do zamrażalnika. Będzie lepiej się formować.

Cukierki krówki pokroić na trzy części. Ze schłodzonego ciasta odrywać małe kawałki wielkości orzecha. Do wnętrza wkładać po kawałku cukierka, zakryć ciastem i obtaczać między dłońmi. Każde ciastko lekko spłaszczać.

Kruche ciasteczka krówki kłaść na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w odstępach. Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec około 20 minut, do lekkiego zarumienienia. Ciasteczka krówkowe po ostudzeniu przełożyć do szczelnie zamykanego pudełka.

Smacznego!

Helen G.

Ciasteczka z krówkami
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

11 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button