Ciasta i ciasteczka

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Wspaniale wilgotne, z orzechami i kremem z serka śmietankowego. Ciasto marchewkowe to deser idealny na chłodną porę; pachnące aromatem cynamonu i przyprawy korzennej – do piernika.

Prezentuję wam prosty przepis na ciasto marchewkowe na klasyczną tortownicę. Uwielbiam je jesienią i zimą. Możecie dać mix orzechów lub same włoskie. Ze swojej strony polecam również posiekane orzechy ziemne solone (wówczas do ciasta nie dajemy już szczypty soli). Polecam serdecznie 🙂

Zobacz także → jabłecznik ucierany na oleju.

(tortownica 24 lub 26 cm)

Składniki:

– 3 średnie marchewki

– 80-100g posiekanych dowolnych orzechów (mp. włoskie, ziemne albo laskowe)

– 4 jajka

– 1 szklanka oleju

– 1 szklanka cukru

– 1,5 szklanki mąki

– 1 łyżka cukru waniliowego

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 1 łyżeczka sody

– 1 łyżeczka mielonego cynamonu

– 1 łyżeczka przyprawy do piernika

– szczypta soli

Krem z serka:

– 200g serka śmietankowego (np. Twój wój Smak Piątnica, Almette, Philadelfia, Łaciaty Naturalny albo Mój Ulubiony)

– 200 ml schłodzinej śmietanki 30%

– 3 łyżki cukru pudru

– gaść posiekanych dowolnych orzechów

Jak zrobić ciasto marchewkowe?

Marchewki umyć, obrać a następnie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Orzechy drobno posiekać. Jajka ubić z cukrami na gładki puch. Stopniowo dolewać olej i dalej miksować. Dodać mąkę oraz proszek do pieczenia i sodę – nadal miksować.

Na koniec dodać mielony cynamon, przyprawę do piernika, szczyptę soli oraz startą marchewkę. Masę na ciasto dokładnie wymieszać łyżką.

Tortownicę wysmarować tłuszczem albo wyłożyć papierem do pieczenia a następnie wlać ciasto. Ciasto marchewkowe wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez około 45-50 minut na grzałce góra-dół na środkowej półce (do suchego patyczka).

Krem z serka: Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Następnie dodać serek wraz z cukrem puderm i nadal ubijać  jeszcze przez około 1 minutę do uzyskania gładkiego kremu. Gotowy kremy z serka śmietankowego wyłożyć równoniernie na ostudzone ciasto marchewkowe. Wierzch posypać posiekanymi orzechami. Ciasto przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Helen G.

Ciasto marchewkowe
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button