Ziemniaki smażone z boczkiem tradycyjne


Ziemniaki smażone z boczkiem tradycyjne

Kartofle stanowią podstawę kuchni Polskiej wielu regionów. Zastąpiły one w znacznej mierze dawniej spożywane kasze. Ziemniaki są popularne zarówno w kuchni Wielkopolski, Pomorza, Kujaw, Śląska, Podlasia czy Podhala. Smażono je wraz wcześniej ze stopionym boczkiem, bądź słoniną oraz zeszkloną cebulą.

Obowiązkowo ziemniaki smażone podawano z kubkiem zsiadłego mleka albo maślanki. W zależności od regionu, są określane jako kartofle pyry, pyrki albo kartoszki. Nawet w kuchni mieszczańskiej obiad bez kartofli był nie do pomyślenia. Do dziś ziemniaki zajmują ważne miejsce w tradycji kulinarnej wielu Polaków. Pewna gospodyni zapytana przez etnografa, co gotować odpowiedziała krótko:

„Zagon kartofli i bruzdę maślonki” *

Ziemniaki najpierw gotowano w łupinach, studzono, a potem obierano ze skórki. Ja gotowałam ziemniaki w sposób tradycyjny, bez skórki, pokrojone na mniejsze kawałki. Osobiście lubię ugotować porcję kartofli poprzedniego dnia, przechowując je potem w lodówce. Zaoszczędzam wtedy czas przygotowania posiłku. Ponadto mam wrażenie, iż dobrze schłodzone ziemniaki mniej się potem kruszą na patelni podczas smażenia.

Najsmaczniejsze są  dobrze wysmażone i wyraźnie zarumienione. Przyrządzając sobie takie ziemniaczki, możecie poczuć się jak na na wiosce albo w przytulnej gospodzie :) Wypróbujcie również mój przepis na pieczone ziemniaki.

*cytat pochodzi z książki Z.Przybylaka „Tradycyjna kuchnia pomorsko-wielkopolska” Poznań 2005, s. 126.

(Dla 2-3 osób)

Składniki:

– 1 kg ziemniaków

– 20 dag boczku wędzonego (parzonego)

– 1 duża cebula

– 1 łyżka smalcu

– świeży koper

– sól, pieprz

Dodatkowo: zsiadłe mleko

Jak zrobić ziemniaki smażone z boczkiem tradycyjne?

Ziemniaki ugotować. Ostudzić. Można je ugotować dzień wcześniej i przechować w lodówce. Pokroić w talarki. Boczek pokroić w małą kostkę. Stopić na patelni, aby nabrał złotego koloru. Jeśli jest bardzo tłusty, nie ma potrzeby dodawania smalcu. Ja dodaję zwykle ok.1 łyżki. Cebulę posiekać i dodać do podsmażonego boczku. Zeszklić. Następnie dodać ziemniaki i smażyć na średnim ogniu, ostrożnie przewracając łopatką, aby się nie pokruszyły. Smażyć do momentu, aż się zezłocą.

Dodać nieco pieprzu i ewentualnie posolić. Ja tego nie robię, gdyż solę wodę do gotowania. Poza tym boczek też jest słony. Danie przełożyć na talerze i posypać posiekanym koprem. Ziemniaki smażone z boczkiem podawać z kubkiem zsiadłego mleka.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Koktajl bananowo-pomarańczowy
Nastepny Eskalopki z indyka w sosie musztardowym

5 komentarzy

  1. Agata Kądziołka
    21 września 2016
    Odpowiedz

    Zrobiłaś mi smaka i idę strugać ziemniaki :)

    • Helen G.
      Helen G.
      21 września 2016
      Odpowiedz

      To miłe :)

  2. Karolina z e-turysta.pl
    22 września 2016
    Odpowiedz

    Świetny przepis, ziemniaki wyglądają bardzo apetycznie!

  3. Marzena T (Mania)
    23 września 2016
    Odpowiedz

    U mnie takie anie często ląduje na talerzu gdy zostaną ziemniaki z obiadu :P

  4. Ewelina
    16 maja 2017
    Odpowiedz

    Smaki dzieciństwa :) Jutro będą na obiad :) :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *