Ziemniaki smażone z boczkiem tradycyjne


Ziemniaki stanowią podstawę kuchni Polskiej wielu regionów. Zastąpiły one w znacznej mierze dawniej spożywane kasze. Ziemniaki są popularne zarówno w kuchni Wielkopolski, Pomorza, Kujaw, Śląska, Podlasia czy Podhala. Smażono je wraz wcześniej ze stopionym boczkiem, bądź słoniną oraz zeszkloną cebulą. Obowiązkowo ziemniaki smażone podawano z kubkiem zsiadłego mleka albo maślanki. Ziemniaki są określane w zależności od regionu jako kartofle pyry, pyrki albo kartoszki. Nawet w kuchni mieszczańskiej obiad bez kartofli był nie do pomyślenia. Do dziś ziemniaki zajmują ważne miejsce w tradycji kulinarnej wielu Polaków. Pewna gospodyni zapytana przez etnografa, co gotować odpowiedziała krótko:

„Zagon kartofli i bruzdę maślonki” *

Ziemniaki najpierw gotowano w łupinach, studzono, a potem obierano ze skórki. Ja gotowałam ziemniaki w sposób tradycyjny, bez skórki, pokrojone na mniejsze kawałki. Osobiście lubię ugotować porcję kartofli poprzedniego dnia, przechowując je potem w lodówce. Zaoszczędzam wtedy czas przygotowania posiłku. Ponadto mam wrażenie, iż dobrze schłodzone ziemniaki mniej się potem kruszą na patelni podczas smażenia. Najsmaczniejsze są takie dobrze wysmażone, wyraźnie zarumienione. Przyrządzając sobie takie ziemniaczki, możecie poczuć się jak na na wiosce albo w przytulnej gospodzie.

* cytat pochodzi z książki Z.Przybylaka „Tradycyjna kuchnia pomorsko-wielkopolska” Poznań 2005, s. 126.

(Dla 2-3 osób)

Składniki:

– 1 kg ziemniaków

– 20 dag boczku wędzonego (parzonego)

– 1 duża cebula

– 1 łyżka smalcu

– świeży koper

– sól, pieprz

Dodatkowo: zsiadłe mleko

Ziemniaki ugotować. Ostudzić. Można je ugotować dzień wcześniej i przechować w lodówce. Pokroić w talarki. Boczek pokroić w małą kostkę. Stopić na patelni, aby nabrał złotego koloru. Jeśli jest bardzo tłusty, nie ma potrzeby dodawania smalcu. Ja dodaję zwykle ok.1 łyżki. Cebulę posiekać i dodać do podsmażonego boczku. Zeszklić. Następnie dodać ziemniaki i smażyć na średnim ogniu, ostrożnie przewracając łopatką, aby się nie pokruszyły. Smażyć do momentu, aż się zezłocą. Dodać nieco pieprzu i ewentualnie posolić. Ja tego nie robię, gdyż solę wodę do gotowania. Poza tym boczek też jest słony. Danie przełożyć na talerze i posypać posiekanym koprem. Ziemniaki podawać z kubkiem zsiadłego mleka.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

ziemniaki-smazone-z-boczkiem-tradycyjneziemniaki-smazone-z-boczkiem-tradycyjne5ziemniaki-smazone-z-boczkiem-tradycyjne4ziemniaki-smazone-z-boczkiem-tradycyjne3ziemniaki-smazone-z-boczkiem-tradycyjne2ziemniaki-smazone-z-boczkiem-tradycyjne1
loading...
loading...
Poprzedni Koktajl bananowo-pomarańczowy
Nastepny Eskalopki z indyka w sosie musztardowym

5 komentarzy

  1. Agata Kądziołka
    21 września 2016
    Odpowiedz

    Zrobiłaś mi smaka i idę strugać ziemniaki :)

    • Helen G.
      Helen G.
      21 września 2016
      Odpowiedz

      To miłe :)

  2. Karolina z e-turysta.pl
    22 września 2016
    Odpowiedz

    Świetny przepis, ziemniaki wyglądają bardzo apetycznie!

  3. Marzena T (Mania)
    23 września 2016
    Odpowiedz

    U mnie takie anie często ląduje na talerzu gdy zostaną ziemniaki z obiadu :P

  4. Ewelina
    16 maja 2017
    Odpowiedz

    Smaki dzieciństwa :) Jutro będą na obiad :) :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *