Modra kapusta


Modra kapusta

Obok klusek śląskich i rolady wołowej, stanowi podstawę kuchni śląskiej. Modrą kapustę zwaną też modro kapusta, na Śląsku podaje się z boczkiem, w Wielkopolsce zaś z dodatkiem rodzynek, jabłek i goździków. To znana potrawa w tych regionach Polski. Modra kapusta świetnie komponuje się z daniami mięsnymi. Poniżej przedstawiam sprawdzony przepis na modrą kapustę, jaką jada się na Śląsku. Serdecznie polecam wam również klasyczną surówkę z czerwonej kapusty.

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

– 1 mała główka czerwonej kapusty lub pół dużej

– 1 cebula

– 100-150g boczku wędzonego (parzonego)

– 1 jabłko

– 1 liść laurowy

– 2 ziarenka ziela angielskiego

– 1 łyżka smalcu

– cukier do smaku

– 1-2 łyżki octu winnego lub jabłkowego

– sól, pieprz

Jak zrobić modrą kapustę?

Kapustę drobno poszatkować. Umieścić w dużym garnku i zalać wodą. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować do miękkości i odcedzić. Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę. Wpierw podsmażyć boczek, by wytopiło się nieco tłuszczu. Później dodać cebulę i smalec. Smażyć razem jeszcze kilka minut. Ugotowaną i odcedzoną kapustę połączyć z boczkiem i cebulą. Dodać starte na tarte o grubych oczkach jabłko. Kapustę doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem. Podusić jeszcze 2-3 minuty. Podawać do obiadu na ciepło. Modra kapusta dobrze komponuje się z roladą wołową i z kluskami śląskimi – typowo po Śląsku, z gulaszem mięsnym albo z szynką w sosie chrzanowym.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

kapusta-modrakapusta-modra1kapusta-modra2
loading...
Poprzedni Szynka w sosie chrzanowym
Nastepny Kluski kładzione

8 komentarzy

  1. Adi Wie
    23 października 2017
    Odpowiedz

    Najlepsza sałatka jaką można sobie wyobrazić do obiadu to właśnie modra kapusta z boczkiem :) pitca picca

  2. Ervisha
    23 października 2017
    Odpowiedz

    KIedyś o niej słyszałam :)

    • Helen G.
      Helen G.
      23 października 2017
      Odpowiedz

      Jest bardzo smaczna :)

  3. Beti
    23 października 2017
    Odpowiedz

    Muszę koniecznie kiedyś wypróbować :-)

    • Helen G.
      Helen G.
      23 października 2017
      Odpowiedz

      Serdecznie polecam :-)

  4. Magda
    23 października 2017
    Odpowiedz

    Świetny dodatek do obiadu, ja nie dodaję boczku, ale to ciekawy pomysł do wypróbowania :)

  5. Ania
    23 października 2017
    Odpowiedz

    Bardzo lubię tak przygotowaną kapustkę :)

  6. Kuchnia MagdaLeny
    25 października 2017
    Odpowiedz

    Pycha!

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *