Modra kapusta

Modra kapusta
Obok klusek śląskich i rolady wołowej, stanowi podstawę kuchni śląskiej. Modrą kapustę zwaną też modro kapusta, na Śląsku podaje się z boczkiem, w Wielkopolsce zaś z dodatkiem rodzynek, jabłek i goździków. To znana potrawa w tych regionach Polski.
Modra kapusta świetnie komponuje się z daniami mięsnymi. Poniżej przedstawiam sprawdzony przepis na modrą kapustę, jaką jada się na Śląsku.
Spróbuj także:
(Dla 4-6 osób)
Składniki:
– 1 mała główka czerwonej kapusty lub pół dużej
– 1 cebula
– 100-150g boczku wędzonego (parzonego)
– 1 jabłko
– 1 liść laurowy
– 2 ziarenka ziela angielskiego
– 1 łyżka smalcu
– cukier do smaku
– 1-2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
– sól, pieprz
▌Jak zrobić modrą kapustę?
Kapustę drobno poszatkować. Umieścić w dużym garnku i zalać wodą. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować do miękkości i odcedzić. Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę. Wpierw podsmażyć boczek, by wytopiło się nieco tłuszczu. Później dodać cebulę i smalec. Smażyć razem jeszcze kilka minut.
Ugotowaną i odcedzoną kapustę połączyć z boczkiem i cebulą. Dodać starte na tarte o grubych oczkach jabłko. Kapustę doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem. Podusić jeszcze 2-3 minuty. Podawać do obiadu na ciepło.
Do modrej kapusty świetnie pasuje rolada wołowa i kluski śląskie – typowo po Śląsku, jak również gulasz mięsny czy np. szynka w sosie chrzanowym.
Smacznego!
Helen G.

Galeria zdjęć
Najlepsza sałatka jaką można sobie wyobrazić do obiadu to właśnie modra kapusta z boczkiem
pitca picca
KIedyś o niej słyszałam
Jest bardzo smaczna
Muszę koniecznie kiedyś wypróbować
Serdecznie polecam
Świetny dodatek do obiadu, ja nie dodaję boczku, ale to ciekawy pomysł do wypróbowania
Bardzo lubię tak przygotowaną kapustkę
Pycha!