Gołąbki tradycyjne


Gołąbki tradycyjne

Któż z nas nie pamięta smaku domowych babcinych gołąbków? Gołąbki tradycyjne to te z farszem z mięsa mielonego oraz ryżu, czasem z kaszy gryczanej, zawiniętego w liście kapusty białej lub włoskiej. Gołąbki są popularną potrawą nie tylko w kuchni polskiej ale także i w kuchni kresowej, w szwedzkiej, niemieckiej, słowackiej czy bałkańskiej. Najpyszniejsze gołąbki robiła moja babcia. Co ciekawe, ona nigdy nie podawała ich z sosem pomidorowym, tylko solo odsmażane na patelni na smalcu. Były doskonale przypieczone. Taki smak gołąbków utkwił mi właśnie w pamięci, choć sama przyrządzam je z sosem pomidorowym i zwykle podaję z ziemniakami i posiekanym świeżym koperkiem.

Gołąbki to danie dość pracochłonne, lecz absolutnie warte trudu. Sprawdzą się idealnie na niedzielny obiad :) Zachęcam was gorąco do spróbowania. Nieco prostszą i szybszą wersją są gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym, z drobniutko posiekaną lub startą na tarce kapustą, dodaną do farszu mięsnego.

(ok.12 sztuk)

Składniki:

– główka średniej białej kapusty

– 500 g mielonego mięsa wieprzowego

– 1 woreczek ryżu (100g)

– 1 cebula

– 1 jajko

– 1-2 ząbki czosnku

– ½ łyżeczki suszonego tymianku, majeranku i słodkiej papryki

– 1 łyżeczka oregano

– ok.¼ łyżeczki mielonej ostrej papryki

– 1 liść laurowy

– 2 ziarenka ziela angielskiego

– 4 ziarenka pieprzu

– kostka rosołowa (opcjonalnie), można użyć też domowego bulionu

– sól, pieprz

– maggi (opcjonalnie)

Sos pomidorowy:

– wywar z gołąbków

– kartonik przecieru pomidorowego (400 ml) lub słoiczek koncentratu pomidorowego

– mąka według uznania (1-3 łyżki w zależności od preferowanej gęstości sosu)

– 3 łyżki gęstej śmietany

– cukier do smaku

– szczypta bazylii i oregano

– sól, pieprz

– świeży koper do posypania

Jak zrobić gołąbki tradycyjne?

Ryż ugotować na półtwardo (10 min.) w osolonej wodzie. Z kapusty wyciąć głąb i włożyć do garnka z wrzątkiem wyciętą stroną do dołu i gotować przez ok.10 minut. Następnie wyjąć, ostudzić i delikatnie odwijać liście. Z każdego liścia usunąć nożem zgrubiałą część. Do miski włożyć mięso, dodać cebulę obraną i startą na tarce o drobnych oczkach cebulę oraz czosnek i ugotowany ryż. Wbić jajko i wymieszać na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Na każdy liść kapusty nakładać porcję farszu i zwijać ciasno w „pakunki”, jak krokiety. Dno większego garnka wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty, a na nich układać gołąbki dość ciasno, jeden przy drugim. Następnie zalać wodą z gotowania kapusty, dodać 1 łyżeczkę soli, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i ewentualnie kostkę rosołową.  Jeśli mamy domowy bulion warzywny albo mięsny, możemy go użyć, choć nie jest to konieczne. Potrawę dusić na wolnym ogniu ok. 45-60 minut, aż kapusta będzie miękka.

Po ugotowaniu wyciągnąć gołąbki na półmisek, a z pozostałego po ich gotowaniu wywaru przyrządzić sos. Wlać do niego przecier pomidorowy albo koncentrat. Mąkę rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody, dodać śmietanę i nieco gorącego wywaru, dla zahartowania. Dodać do sosu, zamieszać i zagotować. Doprawić sos do smaku cukrem, solą, pieprzem, bazylią i oregano. Gołąbki podawać z ziemniakami polane sosem lub z pieczywem. Całość posypać posiekanym koperkiem. Można też odsmażyć gołąbki na patelni na maśle klarowanym lub smalcu i jeść solo.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

golabki-tradycyjnegolabki-tradycyjne3golabki-tradycyjne2golabki-tradycyjne1
Poprzedni Śledzie w sosie musztardowym
Nastepny Pulpety w sosie grzybowym

2 komentarze

  1. Idyllaablog
    12 marca 2017
    Odpowiedz

    Uwielbiam gołąbki!Mogłabym je jeść non stop

  2. Ewelina Serafińska
    13 marca 2017
    Odpowiedz

    ale mi ochoty narobiłaś !! hmmm

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *