Gołąbki tradycyjne
Któż z nas nie pamięta smaku domowych babcinych gołąbków? Gołąbki tradycyjne to te z farszem z mięsa mielonego oraz ryżu, czasem z kaszy gryczanej, zawiniętego w liście kapusty białej lub włoskiej. Gołąbki są popularną potrawą nie tylko w kuchni polskiej ale także i w kuchni kresowej, w szwedzkiej, niemieckiej, słowackiej czy bałkańskiej.
Najpyszniejsze gołąbki robiła moja babcia. Co ciekawe, ona nigdy nie podawała ich z sosem pomidorowym, tylko solo odsmażane na patelni na smalcu. Były doskonale przypieczone. Taki smak gołąbków utkwił mi właśnie w pamięci, choć sama przyrządzam je z sosem pomidorowym i zwykle podaję z ziemniakami i posiekanym świeżym koperkiem.
Gołąbki to danie dość pracochłonne, lecz absolutnie warte trudu. Sprawdzą się idealnie na niedzielny obiad :) Zachęcam was również do wypróbowania mojego przepisu na gołąbki z włoskiej kapusty. Nieco prostszą i szybszą wersją są gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym, z drobniutko posiekaną lub startą na tarce kapustą, dodaną do farszu mięsnego. Obie wersje gołąbków są równie smaczne.
(ok.10 sztuk)
Składniki:
– główka średniej białej kapusty
– 500 g mielonego mięsa wieprzowego lub mieszanego
– 1 woreczek ryżu (100g)
– 1 cebula
– 1 jajko
– 1-2 ząbki czosnku
– ½ łyżeczki suszonego tymianku, majeranku i słodkiej papryki
– 1 łyżeczka oregano
– ⅓ łyżeczki mielonej ostrej papryki
– 1 liść laurowy
– 2 ziarenka ziela angielskiego
– 4 ziarenka pieprzu
– kostka rosołowa (opcjonalnie), można użyć też domowego bulionu
– sól, pieprz
– maggi (opcjonalnie)
Sos pomidorowy:
– wywar z gołąbków
– kartonik przecieru pomidorowego (400 ml) lub słoiczek koncentratu pomidorowego
– mąka według uznania (1-3 łyżki w zależności od preferowanej gęstości sosu)
– 2 łyżki gęstej śmietany
– cukier do smaku
– szczypta bazylii i oregano
– sól, pieprz
– świeży koper do posypania
▌Jak zrobić gołąbki tradycyjne?
Ryż ugotować na półtwardo (10 min.) w osolonej wodzie. Z kapusty wyciąć głąb i włożyć do garnka z wrzątkiem wyciętą stroną do dołu i gotować przez ok.10 minut. Następnie wyjąć, ostudzić i delikatnie odwijać liście. Z każdego liścia usunąć nożem zgrubiałą część. Do miski włożyć mięso, dodać cebulę obraną i startą na tarce o drobnych oczkach cebulę oraz czosnek i ugotowany ryż. Wbić jajko i wymieszać na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Na każdy liść kapusty nakładać porcję farszu i zwijać ciasno w „pakunki”, jak krokiety.
Dno większego garnka wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty, a na nich układać gołąbki dość ciasno, jeden przy drugim. Następnie zalać wodą z gotowania kapusty, dodać 1 łyżeczkę soli, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i ewentualnie kostkę rosołową. Jeśli mamy domowy bulion warzywny albo mięsny, możemy go użyć, choć nie jest to konieczne. Potrawę dusić na wolnym ogniu ok. 45-60 minut, aż kapusta będzie miękka.
Po ugotowaniu wyciągnąć gołąbki na półmisek, a z pozostałego po ich gotowaniu wywaru przyrządzić sos. Wlać do niego przecier pomidorowy albo koncentrat. Mąkę rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody, dodać śmietanę i nieco gorącego wywaru, dla zahartowania. Dodać do sosu, zamieszać i zagotować. Doprawić sos do smaku cukrem, solą, pieprzem, bazylią i oregano. Gołąbki podawać z ziemniakami polane sosem lub z pieczywem. Całość posypać posiekanym koperkiem. Można też odsmażyć gołąbki na patelni na maśle klarowanym lub smalcu i jeść solo.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć




Uwielbiam gołąbki!Mogłabym je jeść non stop
ale mi ochoty narobiłaś !! hmmm