Mięsa

Gołąbki tradycyjne

Gołąbki tradycyjne

Któż z nas nie pamięta smaku domowych babcinych gołąbków? Gołąbki tradycyjne to te mięsem mielonym i ryżem, czasem z kaszy gryczanej, zawinięte w liście kapusty białej lub włoskiej. Gołąbki są popularną potrawą nie tylko w kuchni polskiej ale także i w kuchni kresowej, w szwedzkiej, niemieckiej, słowackiej czy bałkańskiej.

Najpyszniejsze gołąbki robiła moja babcia. Co ciekawe, ona nigdy nie podawała ich z sosem pomidorowym, tylko solo odsmażane na patelni na smalcu. Były doskonale przypieczone. Taki smak gołąbków utkwił mi właśnie w pamięci, choć sama przyrządzam je z sosem pomidorowym i zwykle podaję z ziemniakami i posiekanym świeżym koperkiem.

Gołąbki w sosie pomidorowym to danie dość pracochłonne, lecz absolutnie warte trudu. Sprawdzą się idealnie na niedzielny obiad :) Nieco prostszą i znacznie szybszą wersją są gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym, z drobniutko posiekaną lub startą na tarce kapustą, dodaną do farszu mięsnego. Obie wersje gołąbków są równie smaczne.

Zobacz takżegołąbki z włoskiej kapusty.

(10-12 sztuk)

Składniki:

– 1 główka średniej białej kapusty

– 500g mielonego mięsa wieprzowego lub mieszanego

– 1 woreczek ryżu (100g)

– 1 cebula

– 1 jajko

– 2 ząbki czosnku

– 1 łyżeczka majeranku

– ¾ łyżeczki mielonej słodkiej papryki

– ½ łyżeczki suszonego tymianku

– 1 łyżeczka oregano

– szczypta mielonej ostrej papryki

– 1 liść laurowy

– 2 ziarenka ziela angielskiego

– 4 ziarenka pieprzu

– kostka rosołowa (opcjonalnie), można użyć też domowego bulionu

– sól, pieprz

– maggi (opcjonalnie)

Sos pomidorowy:

– wywar z gołąbków

– kartonik przecieru pomidorowego (400 ml) lub słoiczek koncentratu pomidorowego

– 2 łyżki mąki

– 2 łyżki gęstej śmietany

– cukier do smaku

– szczypta bazylii i oregano

– sól, pieprz

– świeży koper do posypania

Jak zrobić gołąbki tradycyjne?

Ryż ugotować na półtwardo (10 min.) w osolonej wodzie. Z kapusty wyciąć głąb. Kapustę włożyć do garnka z wrzątkiem wyciętą stroną do dołu i gotować przez około 10-15 minut. Następnie ostrożnie wyjąć, ostudzić i delikatnie odwijać liście. Z każdego liścia usunąć nożem zgrubiałą część.

Do miski włożyć mięso, dodać cebulę obraną i startą na tarce o drobnych oczkach cebulę oraz czosnek i ugotowany ryż. Wbić jajko i wymieszać na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Na każdy liść kapusty nakładać porcję farszu i zwijać ciasno w „pakunki”, jak krokiety.

Dno większego garnka wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty, a na nich układać gołąbki dość ciasno, jeden przy drugim. Następnie zalać wodą z gotowania kapusty, dodać 1 łyżeczkę soli, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i ewentualnie kostkę rosołową. Potrawę dusić na wolnym ogniu około 60 minut, aż kapusta będzie miękka.

Sos pomidorowy do gołąbków: Po ugotowaniu wyciągnąć gołąbki na półmisek, a z pozostałego po ich gotowaniu wywaru przyrządzić sos. Wlać do niego przecier pomidorowy albo koncentrat. Mąkę rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody, dodać śmietanę i nieco gorącego wywaru, dla zahartowania. Dodać do sosu, zamieszać i zagotować. Sos pomidorowy doprawić do smaku cukrem, solą, pieprzem oraz bazylią i oregano.

Gołąbki podawać z ziemniakami, polane sosem lub z pieczywem. Całość posypać posiekanym koperkiem. Można też odsmażyć gołąbki na patelni na maśle klarowanym lub smalcu i jeść solo.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Gołąbki tradycyjne
+ 4
Galeria zdjęć
Loading...

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

2 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close