Potrawy ŚwiątecznePrzekąskiRyby i owoce morzaŚniadanie

Śledzie w sosie musztardowym

Śledzie w sosie musztardowym

Są idealną przystawką na wszelkie przyjęcia, tudzież na tzw. domówki, święta czy po prostu, kiedy tylko najdzie na nas na śledzie ochota. Osobiście lubię jeść śledzie bez szczególnej okazji. Śledzie w sosie musztardowym muszą być wcześniej zamarynowane w occie. Polecam zrobić ten krok, wówczas matiasy będą idealnie kruche i miękkie. Kiedy uprzednio wymoczone i zamarynowane w occie śledzie wymieszamy z sosem musztardowym, warto wstawić je przynajmniej na kilka godzin do lodówki a najlepiej całą noc. Wówczas ryby przejdą smakiem musztardy, miodu i przypraw.

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 4 płaty filetów śledziowych solonych typu matias

– 1 cebula

Zalewa octowa:

– 400 ml wody

– ½ szklanki octu spirytusowego 10%

– 1 czubata łyżka cukru

– 1 liść laurowy

– 4 ziarenka pieprzu

– 4 ziarenka ziela angielskiego

– ok. ½ łyżeczki gorczycy białej

Sos musztardowy:

– 4 łyżki musztardy sarepskiej lub Dijon

– 3 łyżki musztardy francuskiej

– małe opakowanie kwaśnej śmietany 18% (200g)

– 1 łyżka miodu

– ½ łyżeczki przyprawy curry

– solidna szczypta chili

– sól, pieprz

Jak zrobić śledzie w sosie musztardowym?

Śledzie wpierw wymoczyć w zimnej wodzie przez 2-3 godziny, aby pozbyć się nadmiaru soli. Najlepiej spróbować odrobinę ryby czy poziom zasolenia nam odpowiada. W międzyczasie przygotować zalewę. Do rondelka wlać wodę i ocet. Dodać przyprawy i cukier. Zagotować. Cebulę pokroić w piórka. Dodać do gotującej się zalewy. Gotować przez 2 minuty, po czym odstawić do ostudzenia. Wymoczone śledzie pokroić na nieduże 2-centymetrowe kawałki.

Na dno 1-litrowego słoika układać kolejno warstwy śledzi i cebuli. Zakończyć warstwą cebuli. Lekko docisnąć. Następnie zalać marynatą, pamiętając aby zalewa całkowicie śledzie przykryła. Słoik szczelnie zakręcić i wstawić najlepiej na 2 doby do lodówki (wtedy śledzie będą idealnie miękkie i kruche).

Składniki sosu musztardowego wymieszać w miseczce. Śledzie odsączyć z zalewy i zalać sosem musztardowym. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Po tym czasie śledzie są gotowe do spożycia. Śledzie w sosie musztardowym podawać z dodatkiem pieczywa jako przystawkę na przyjęciach, podczas świąt lub na śniadanie czy kolację.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Śledzie w sosie musztardowym
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

2 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close