Śledzie w sosie musztardowym


Przestawiam jeden z wariantów podania śledzi, mianowicie przepyszne śledzie w słodko-pikantnym sosie musztardowym. Są idealną przystawką na wszelkie przyjęcia, tudzież na tzw. domówki, na święta, czy po prostu kiedy tylko najdzie na nas na śledzie ochota. Osobiście lubię jeść takie śledzie bez szczególnej okazji. Moja wersja śledzi w sosie musztardowym opiera się właśnie na wcześniejszym zamarynowaniu śledzi w occie które stanowią idealną bazę do wszelkich sosów. Polecam zrobić ten krok, wówczas matiasy będą idealnie kruche i miękkie. Kiedy uprzednio wymoczone i zamarynowane w occie śledzie wymieszamy z sosem musztardowym, warto wstawić je przynajmniej na kilka godzin do lodówki a najlepiej całą noc. Wówczas ryby przejdą smakiem musztardy, miodu i przypraw.

sledzie w sosie musztardowym

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 4 płaty filetów śledziowych solonych typu matias

– 1 cebula

Zalewa octowa:

– 400 ml wody

– ½ szklanki octu spirytusowego 10%

– 1 czubata łyżka cukru

– 1 liść laurowy

– 4 ziarenka pieprzu

– 4 ziarenka ziela angielskiego

– ok. ½ łyżeczki gorczycy białej

Sos musztardowy:

– 4 łyżki musztardy sarepskiej lub Dijon

– 3 łyżki musztardy francuskiej

– małe opakowanie kwaśnej śmietany 18% (200g)

– 1 łyżka miodu

– ½ łyżeczki przyprawy curry

– solidna szczypta chili

– sól, pieprz

Śledzie wpierw wymoczyć w zimnej wodzie przez 2-3 godziny, aby pozbyć się nadmiaru soli. Najlepiej spróbować odrobinę ryby czy poziom zasolenia nam odpowiada. W międzyczasie przygotować zalewę. Do rondelka wlać wodę i ocet. Dodać przyprawy i cukier. Zagotować. Cebulę pokroić w piórka. Dodać do gotującej się zalewy. Gotować przez 2 minuty, po czym odstawić do ostudzenia. Wymoczone śledzie pokroić na nieduże 2-centymetrowe kawałki. Na dno 1-litrowego słoika układać kolejno warstwy śledzi i cebuli. Zakończyć warstwą cebuli. Lekko docisnąć. Następnie zalać marynatą, pamiętając aby zalewa całkowicie śledzie przykryła. Słoik szczelnie zakręcić i wstawić najlepiej na 2 doby do lodówki (wtedy śledzie będą idealnie miękkie i kruche).

Składniki sosu musztardowego wymieszać w miseczce. Śledzie odsączyć z zalewy i zalać sosem musztardowym. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Po tym czasie śledzie są gotowe do spożycia. Podawać śledzie z dodatkiem pieczywa jako przystawkę na przyjęciach, podczas świąt lub na śniadanie czy kolację.

Smacznego!

Helen G.

sledzie w sosie musztardowymsledzie w sosie musztardowymsledzie w sosie musztardowymsledzie w sosie musztardowym

Poprzedni Bliny, drożdżowe placki pszenno-gryczane
Nastepny Gołąbki tradycyjne

1 Comment

  1. Królowa Karo
    10 marca 2017
    Odpowiedz

    Zawsze kupuję gotowe śledzie w sosie musztardowym – czas się zmierzyć z tematem samodzielnie :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *