Ciasto cynamonowo-jabłkowe


Ciasto cynamonowo-jabłkowe piekę zawszę wtedy, kiedy nie mam pomysłu na kombinowanie. Jest łatwe, szybkie w przygotowaniu i  zawsze się udaje. Ciasto to jest może z pozoru zwyczajne ale w prostocie przecież tkwi piękno:) Jabłka, cynamon, orzechy, kakao – dla mnie wspaniałe połączenie. Można jeszcze dodać rodzynki. Placek za sprawą jabłek jest wilgotny.

 

(średniej wielkości blacha o wym. ok. 21×25 cm lub tortownica)

Składniki:

– 5 jajek

– 3-4 jabłka

– 2 szklanki mąki

– 1 szklanka oleju

– 1 szklanka cukru

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 1 płaska łyżeczka sody

– 1- 1,5 łyżeczki cynamonu

– 10 dag drobno posiekanych orzechów laskowych lub włoskich

– 1/2 szklanki rodzynek (opcjonalnie)

– 1 łyżka kakao

– kilka kropel esencji waniliowej
Polewa:

– 3 łyżki masła

– 3 łyżki kakao

– 3 łyżki cukru pudru

– 3-4 łyżki mleka

Żółtka ubić z cukrem. Białka ubić osobno na sztywno ze szczyptą soli. Połączyć ze sobą. Dodać olej. Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i kakao przesiać przez sito. Dodać do masy i dokładnie wymieszać mikserem. Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec dodać do masy posiekane orzechy. Wylać ciasto do foremki średniej wielkości, wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze  180 ˚C przez ok. 45 minut, do suchego patyczka. Przygotować polewę rozpuszczając składniki w rondelku na niedużym ogniu. Gorącą polewą posmarować ciasto.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

ciasto-cynamonowo-jablkowe1ciasto-cynamonowo-jablkoweciasto-cynamonowo-jablkowe3ciasto-cynamonowo-jablkowe2
loading...
loading...
Poprzedni Młoda kapusta duszona z marchewką
Nastepny Styropian, czyli sernik bez sera (na śmietanie)

6 komentarzy

  1. Klaudia
    9 lutego 2015
    Odpowiedz

    Wspaniałe, proste i przyjemne. Przepyszne, gdy je upiekłam ciasto znikło w kilka godzin :D

    • Helen G.
      Helen G.
      10 lutego 2015
      Odpowiedz

      Cieszę się,że ciasto smakowało:)

  2. Kathy Leonia
    4 października 2016
    Odpowiedz

    o koleżanko zgłodniałam srodze;D

    • Helen G.
      Helen G.
      4 października 2016
      Odpowiedz

      Polecam Ci to ciasto, jest proste i bardzo smaczne:)

  3. Ania
    14 czerwca 2017
    Odpowiedz

    Pysznie się prezentuje :) Mniam…

    • Helen G.
      Helen G.
      14 czerwca 2017
      Odpowiedz

      Dziękuję. Serdecznie polecam ci to ciasto :) Jest naprawdę smaczne i do tego proste :-)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *