MięsaPotrawy mączne

Naleśniki zapiekane z mięsem mielonym i pieczarkami

Naleśniki zapiekane z mięsem mielonym i pieczarkami

Z pysznym farszem z mięsa mielonego, pieczarek, marchewki i sera żółtego. Przepis na wytrawne naleśniki z mięsem i warzywami jest prosty. Możecie je zwinąć tradycyjnie w rulon albo jak krokiety.

Naleśniki z mięsem mielonym dobrze komponują się z pieczarkami i serem żółtym. Warto je zapiec w piekarniku, wówczas staną się pysznie chrupiące. Naleśniki zapiekane z mięsem mielonym i pieczarkami bardzo zyskają na smaku, jeśli polejecie je ketchupem.

Zobacz takżenaleśniki po bolońsku.

(około 14 sztuk)

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

– 2 szklanki mleka

– 2 szklanki wody

– 2 jajka

– około 3,5 szklanki mąki

– 3 łyżki oleju*

– sól

*nie dodaję już potem tłuszczu podczas smażenia.

Farsz mięsny:

– 500g mięsa mielonego (u mnie z szynki)

– 300g pieczarek

– 150 g sera żółtego

– 1 marchewka

– ½ puszki kukurydzy konserwowej

– 1 cebula

– 2 ząbki czosnku

– 3 łyżki koncentratu pomidorowego

– 3 łyżki ketchupu

– 2-3 łyżki oleju

– pół pęczka natki pietruszki (opcjonalnie)

– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki

– po 1 łyżeczce bazylii i oregano

– szczypta chili

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– ketchup do polania

– natka pietruszki albo szczypiorek do dekoracji

Jak zrobić naleśniki zapiekane z mięsem mielonym i pieczarkami?

Naleśniki: Do miski wbić jajka, wlać mleko oraz wodę. Wsypać mąkę. Składniki miksować do uzyskania gładkiej masy. Ciasto na naleśniki posolić i dodać olej. Dodatek oleju do ciasta sprawia, że nie trzeba już dodawać tłuszczu podczas smażenia naleśników. Patelnię wysmarować olejem przy pomocy ręcznika kuchennego, następnie dobrze rozgrzać. Smażyć z obu stron cienkie placki już bez użycia tłuszczu. Odstawić.

Farsz mięsny: Cebulę pokroić w niedużą kostkę, ząbki czosnku zaś drobno posiekać nożem. Pieczarki umyć obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.

Na 2-3 łyżkach oleju zeszklić cebulę, po czym dodać mielone mięso. Smażyć często mieszając, aż zmieni kolor na szary. Mięso mielone doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać koncentrat, ketchup, bazylię, oregano, mieloną słodką paprykę, szczyptę chili oraz posiekany czosnek. Dusić kilka minut. Na koniec dodać startą marchewkę. Dusić 1 minutę. Do farszu dodać odsączoną kukurydzę.

Na osobnej patelni na podsmażyć pieczarki. Posolić i dodać nieco pieprzu. Odlać nadmiar wody i przełożyć do mięsa. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do farszu. Wymieszać. Odstawić.

Naleśniki napełniać farszem i zwijać w rulony. Następnie ułożyć ciasno w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem. Naleśniki z mięsem mielonym wstawić do nagrzanego do 200ºC piekarnika. Po 10 minutach wierzch posypać startym żółtym serem.

Naleśniki z mięsem mielonym zapiekać jeszcze 10 minut, aż ser wyraźnie się roztopi a naleśniki będą ładnie zarumienione. Naleśniki zapiekane z mięsem mielonym i pieczarkami najlepiej smakują polane ketchupem i udekorowane natką pietruszki, bądź szczypiorku.

Smacznego!

Helen G.

Naleśniki zapiekane z mięsem mielonym i pieczarkami
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button