Zupa grzybowa z makaronem


Zupa grzybowa z makaronem

Aromatyczna, bo z suszonych grzybów, zabielona śmietaną. Zupa grzybowa z makaronem to jedna z moich ulubionych jesiennych zup. Jako fanka grzybów, zawsze staram się mieć pod ręką słoik suszonych prawdziwków (borowików) albo podgrzybków. Uwielbiam dodawać suszone grzyby do mięs np. do karkówki duszonej. Do zupy możecie użyć dwóch a nawet trzech gatunków suszonych grzybków, jeśli macie. Z aromatem grzybów bardzo dobrze komponuje się mielona gałka muszkatołowa. Warto na koniec gotowania dodać około ½ łyżeczki do zupy.

Zupa grzybowa najlepiej smakuje z makaronem łazanki, choć można użyć także świderki. Serdecznie polecam wam również inne moje warianty zupy grzybowej, jak:

zupa pieczarkowa

zupa krem z kurek

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

– 2 l wody

– 40g suszonych grzybów (np. podgrzybki, prawdziwki)

– 1 cebula

– 2 ząbki czosnku

– 2 łyżki masła

– 1 marchewka

– 1 pietruszka

– mały kawałek selera

– 1 liść laurowy

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– 4 łyżki gęstej śmietany 18%

– 2 łyżki mąki

– 1 łyżka soku z cytryny

– ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

– szczypta cukru

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– makaron łazanki lub świderki

Jak zrobić zupę grzybową z makaronem?

Grzyby wypłukać i zalać w garnku 2 litami zimnej wody. Odstawić na całą noc do namoczenia. Następnego dnia namoczone grzyby wyłowić, pokroić w paseczki i włożyć z powrotem do garnka. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, wstawić na gaz. Umyć marchewkę, pietruszkę i seler, a następnie je obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości około 40 minut. W między czasie cebulę pokroić w małą kostkę. Zeszklić na maśle. Po chwili dodać drobno posiekany czosnek. Dodać do zupy.

W 1/3 szklanki wody rozrobić mąkę, by nie było grudek. Dodać śmietanę i kilka łyżek gorącego wywaru, by ją zahartować. Dokładnie wymieszać, następnie dodać do zupy i energicznie mieszać. Zagotować. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zupę grzybową podawać z ugotowanym makaronem łazanki.

Smacznego !

Helen G.


Galeria zdjęć

zupa-grzybowa-z-makaronemzupa-grzybowa-z-makaronem1zupa-grzybowa-z-makaronem2zupa-grzybowa-z-makaronem3
loading...
Poprzedni Kotlet de volaille (devolay)
Nastepny Lane kluski

7 komentarzy

  1. Magda
    27 listopada 2017
    Odpowiedz

    Pyszna jest taka zupa z suszonych grzybów i przepięknie pachnie :)

    • Helen G.
      Helen G.
      27 listopada 2017
      Odpowiedz

      To prawda, zupka super pachnie :)

  2. agata
    27 listopada 2017
    Odpowiedz

    Od kilku już lat nie jadłam zupy grzybowej :)

    • Helen G.
      Helen G.
      27 listopada 2017
      Odpowiedz

      Warto to może zmienić ;-)

  3. Ania
    27 listopada 2017
    Odpowiedz

    Uwielbiam zupę grzybową :) Jest mega pyszna :)

    • Helen G.
      Helen G.
      27 listopada 2017
      Odpowiedz

      Też ją bardzo lubię. To jedna z moich ulubionych zup :-)

  4. Ervisha
    28 listopada 2017
    Odpowiedz

    Grzybowa jedna z ulubionych zup mojego taty :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *