Ciasto z maślanką i owocami


Ciasto z maślanką i owocami

Wilgotne, puszyste, z dodatkiem białej czekolady i nutą wanilii. Ciasto z maślanką i owocami jest proste, doskonałe do niedzielnej kawy:) W dodatku nie wymaga szczególnych zdolności kulinarnych. Szybko się je robi. Zdążyłam upiec to ciasto już kilkakrotnie i jestem zachwycona! Do ciasta z maślanką użyłam brzoskwiń z puszki ale możecie dać też świeże, najlepiej mocno dojrzałe i słodkie. Będą również pasowały inne owoce np. śliwki, jabłka czy rabarbar. Gorąco polecam :)

(średniej wielkości blacha o wym. 23×28 cm)

Składniki:

– 2 ½ szklanki mąki tortowej

– 1 szklanka maślanki

– 3 jajka

– 1 niepełna szklanka cukru

– 100g białej czekolady

– 1 puszka brzoskwiń

– ½ szklanki oleju

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 1 cukier waniliowy (16g)

Kruszonka:

– 10 łyżek mąki

– 5 łyżek cukru

– 120g miękkiego masła

Jak zrobić ciasto z maślanką i owocami?

Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jajka ubić z cukrami. Następnie wlać maślankę i olej. Chwilę ubijać. Mąkę wraz proszkiem przesiać przez sito i dodać w 2-3 partiach do ciasta, ubijając. Na koniec dodać startą czekoladę wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Blachę o wymiarach 23X28cm wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wyłożyć ciasto. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w plastry.Wyłożyć na cieście.

Kruszonka: Do miseczki wsypać mąkę, cukier i dodać pokrojone w na małe kawałki masło. Rozcierać składniki w palcach do uzyskania niewielkich grudek ciasta. Powstałą kruszonką posypać wierzch ciasta. Ciasto z maślanką i owocami włożyć do nagrzanego do 180˚C piekarnika i piec ok. 50 minut (do suchego patyczka).

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

ciasto-z-maslanka-i-owocam4iciasto-z-maslanka-i-owocami1ciasto-z-maslanka-i-owocami2ciasto-z-maslanka-i-owocami3
loading...
Poprzedni Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem
Nastepny Kasza manna na mleku

9 komentarzy

  1. Justyna Żak
    21 września 2017
    Odpowiedz

    wygląda pysznie:)

  2. Beti
    21 września 2017
    Odpowiedz

    Bardzo lubię maślankowe ciasta :-)

  3. Ania
    22 września 2017
    Odpowiedz

    Takie ciasta bardzo lubię i zjadłabym kawałeczek z wielką przyjemnością :)

  4. agata
    22 września 2017
    Odpowiedz

    Ciasta z maślanką jeszcze nie jadłam :) ciekawa opcja :)

    • Helen G.
      Helen G.
      22 września 2017
      Odpowiedz

      Jest lekkie i trochę wilgotne :)

  5. An O
    23 września 2017
    Odpowiedz

    Chętnie wypróbuję Twój przepis :)

    • Helen G.
      Helen G.
      23 września 2017
      Odpowiedz

      Polecam :)

  6. Cyanna
    25 października 2017
    Odpowiedz

    Często robię takie ciacho z podobnego przepisu, z jabłkami. Jest świetne – wilgotne, lekkie, puchate, a przy tym szybkie i łatwe. Chętnie wypróbuję też Twój przepis :)

    • Helen G.
      Helen G.
      25 października 2017
      Odpowiedz

      Polecam :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *