Gulasz wołowy na ostro
Gulasz wołowy na ostro
Aromatyczny, z dodatkiem czerwonego wina i warzyw. Gulasz wołowy to jedno z moich ulubionych dań obiadowych. Tym razem ugotowałam gulasz wołowy w wersji na ostro. Aby mięso było mięciutkie, musi być duszone przynajmniej 2 godziny lub czasem dłużej.
Marynata sprawia, że mięso szybciej kruszeje i jest bardziej aromatyczne. Gulasz wołowy na ostro jak sama nazwa wskazuje, jest lekko pikantny. Tak jak lubię. Polecam. Nie będziecie zawiedzeni 🙂
Zobacz także → gulasz wieprzowy z warzywami.
(Dla 4 osób)
Składniki:
– 50-60 dag wołowiny
– biała część pora
– 1 duża cebula
– 1 czerwona papryka
– 1 puszka pomidorów krojonych (bez skórki)
– ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina
– 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej
– 1 szklanka bulionu wołowego (może być z kostki)
– 1 liść laurowy
– 2 ziarenka ziela angielskiego
– 1 łyżka mąki
– 1 łyżka gęstej śmietany
Marynata:
– 2 łyżki oliwy
– 1 łyżka octu balsamicznego
– 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
– ½ łyżeczki ostrej papryki
– po 1 łyżeczce oregano, majeranku i słodkiej papryki
– ½ łyżeczki soli, pieprz
▌Jak zrobić gulasz wołowy na ostro?
Wołowinę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w grubą kostkę i zamarynować – doprawiając solą, pieprzem, oregano, majerankiem i paprykami. Dodać oliwę i ocet balsamiczny. Wymieszać wszystko razem w miseczce. Włożyć do lodówki na 2-3 godziny.
Pora pokroić w plastry, cebulę w kostkę. Na dużej patelni podsmażyć na oleju cebulę z porem. Następnie przełożyć do garnka. Dolać nieco oleju na patelnię i podsmażyć krótko mięso na dużym ogniu, by się zarumieniło. Dodać do warzyw. Wlać bulion, wino. Dodać listek laurowy oraz ziele angielskie. Dusić 2 godziny na wolnym ogniu pod przykryciem, do miękkości mięsa.
Na 20 minut przez końcem duszenia dodać paprykę pokrojoną w kostkę i pomidory wraz zalewą. Na końcu dodać odcedzoną z zalewy i przepłukaną pod bieżącą wodą fasolę. Podusić jeszcze 2-3 minuty. Gulasz doprawić ewentualnie jeszcze solą i pieprzem. Mąkę rozrobić w ¼ szklanki wody. Dodać śmietaną i nieco gorącego wywaru. Następnie dodać do mięsa, wymieszać. Zagotować. Gulasz wołowy na ostro podawać z ryżem lub kaszą.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć