Gulasz wołowy na ostro


Aromatyczny gulasz to jedno z moich ulubionych dań obiadowych. Tym razem postawiłam na wołowinę z dodatkiem papryki, pomidorów i fasolki. Dodam tylko, że aby mięso było mięciutkie, musi się dusić przynajmniej 2 godziny lub czasem dłużej. Marynata sprawia, że szybciej kruszeje. Gulasz wołowy na ostro jak sama nazwa wskazuje, jest lekko pikantny. Tak jak lubię. Polecam. Nie będziecie zawiedzeni :)

(Dla 4 osób)

Składniki:
– 50-60 dag wołowiny

– biała część pora

– 1 duża cebula

– 1 czerwona papryka

– 1 puszka pomidorów krojonych (bez skórki)

– ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina

– 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej

– 1 szklanka bulionu wołowego (może być z kostki)

– 1 liść laurowy

– 2 ziarenka ziela angielskiego

– 1 łyżka mąki

– 1 łyżka gęstej śmietany

Marynata:

– 2 łyżki oliwy

– 1 łyżka octu balsamicznego

– 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

– ½ łyżeczki ostrej papryki

– po 1 łyżeczce oregano, majeranku i słodkiej papryki

– 1/2 łyżeczki soli, pieprz

Wołowinę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w grubą kostkę i zamarynować – doprawiając solą, pieprzem, oregano, majerankiem i paprykami. Dodać oliwę i ocet balsamiczny. Wymieszać wszystko razem w miseczce. Włożyć do lodówki na 2-3 godziny. Pora pokroić w plastry, cebulę w kostkę. Na dużej patelni podsmażyć na oleju cebulę z porem. Następnie przełożyć do garnka. Dolać nieco oleju na patelnię i podsmażyć krótko mięso na dużym ogniu, by się zarumieniło. Dodać do warzyw. Wlać bulion, wino. Dodać listek laurowy oraz ziele angielskie. Dusić 2 godziny na wolnym ogniu pod przykryciem, do miękkości mięsa. Na 20 minut przez końcem duszenia dodać paprykę pokrojoną w kostkę i pomidory wraz zalewą. Na końcu dodać odcedzoną fasolę. Podusić jeszcze 3 minuty. Doprawić ewentualnie jeszcze solą i pieprzem. Zaprawić mąką i zahartowaną wywarem śmietanę. Gulasz wołowy na ostro podawać najlepiej z ryżem lub kaszą.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

gulasz-wolowy-na-ostrogulasz-wolowy-na-ostro3gulasz-wolowy-na-ostro2gulasz-wolowy-na-ostro1
loading...
loading...
Poprzedni Ciasto ananasowe z kokosem
Nastepny Fasolka po bretońsku

No Comment

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *