Gulasz wołowy na ostro


Gulasz wołowy na ostro

Aromatyczny, z dodatkiem czerwonego wina i warzyw. Gulasz to jedno z moich ulubionych dań obiadowych. Tym razem ugotowała gulasz wołowy na ostro. Aby mięso było mięciutkie, musi się dusić przynajmniej 2 godziny lub czasem dłużej. Marynata sprawia, że szybciej kruszeje i jest bardziej aromatyczne. Gulasz wołowy na ostro jak sama nazwa wskazuje, jest lekko pikantny. Tak jak lubię. Polecam. Nie będziecie zawiedzeni :) Polecam wam również inne moje przepisy na gulasz:

gulasz ze śliwkami

gulasz wieprzowy z warzywami

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 50-60 dag wołowiny

– biała część pora

– 1 duża cebula

– 1 czerwona papryka

– 1 puszka pomidorów krojonych (bez skórki)

– ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina

– 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej

– 1 szklanka bulionu wołowego (może być z kostki)

– 1 liść laurowy

– 2 ziarenka ziela angielskiego

– 1 łyżka mąki

– 1 łyżka gęstej śmietany

Marynata:

– 2 łyżki oliwy

– 1 łyżka octu balsamicznego

– 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

– ½ łyżeczki ostrej papryki

– po 1 łyżeczce oregano, majeranku i słodkiej papryki

– ½ łyżeczki soli, pieprz

Jak zrobić gulasz wołowy na ostro?

Wołowinę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w grubą kostkę i zamarynować – doprawiając solą, pieprzem, oregano, majerankiem i paprykami. Dodać oliwę i ocet balsamiczny. Wymieszać wszystko razem w miseczce. Włożyć do lodówki na 2-3 godziny. Pora pokroić w plastry, cebulę w kostkę. Na dużej patelni podsmażyć na oleju cebulę z porem. Następnie przełożyć do garnka. Dolać nieco oleju na patelnię i podsmażyć krótko mięso na dużym ogniu, by się zarumieniło. Dodać do warzyw. Wlać bulion, wino. Dodać listek laurowy oraz ziele angielskie. Dusić 2 godziny na wolnym ogniu pod przykryciem, do miękkości mięsa.

Na 20 minut przez końcem duszenia dodać paprykę pokrojoną w kostkę i pomidory wraz zalewą. Na końcu dodać odcedzoną z zalewy i przepłukaną pod bieżącą wodą fasolę. Podusić jeszcze 2-3 minuty. Gulasz doprawić ewentualnie jeszcze solą i pieprzem. Mąkę rozrobić w ¼ szklanki wody. Dodać śmietaną i nieco gorącego wywaru. Następnie dodać do mięsa, wymieszać. Zagotować. Gulasz wołowy na ostro podawać z ryżem lub kaszą.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

gulasz-wolowy-na-ostrogulasz-wolowy-na-ostro1gulasz-wolowy-na-ostro2gulasz-wolowy-na-ostro3
loading...
Poprzedni Ciasto ananasowe z kokosem
Nastepny Fasolka po bretońsku

No Comment

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *