Chleb wiejski słonecznikowy


Chleb wiejski słonecznikowy

Można go upiec z gotowej mieszanki. Chleb wiejski słonecznikowy jest bardzo smaczny. Wyraźnie czuć w nim ziarna słonecznika. Mieszanka jest wolna od konserwantów, GMO, nie zawiera też składników „E”. Do udanego wypieku wystarczy dodać jedynie wodę.

Składniki:

– gotowa mieszanka na chleb wiejski słonecznikowy (500g)
– woda
– foremka

Skład mieszanki: mąka pszenna t750, pestki słonecznika (100g), słód żytni, naturalny zakwas żytni, sól, drożdże instant.

Jak upiec chleb wiejski słonecznikowy?

Opakowanie zawiera 3 torebki (małą, średnią z ziarnami oraz dużą). Zawartość średniej torebki (z ziarnami) zalać ciepłą wodą (200g/50˚C) i odstawić na 2 godziny do namoczenia. Do naczynia wlać nową porcję wody (250g/26˚C), wsypać odcedzone ziarna oraz dodać zawartość pozostałych dwóch torebek. Wszystkie składniki mieszać ze sobą 20 minut. Odstawić ciasto, przykrywając ściereczką na 30 minut.  Po tym czasie przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie mała tortownica), odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość na 50-90 min. w zależności od temperatury pomieszczenia. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 220˚C i od razu spryskać ciasto od góry ciepłą wodą, po czym piec przez 3 minuty. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180˚C i piec kolejne 30 minut. Chleb studzić na kratce.

Smacznego!


Galeria zdjęć

Helen G.

chleb-wiejski-slonecznikowy1chleb-wiejski-slonecznikowychleb-wiejski-slonecznikowy2
loading...
Poprzedni Makaron z serem na słodko
Nastepny Kwaśnica góralska na wędzonych żeberkach

1 Comment

  1. Ola
    1 października 2013
    Odpowiedz

    strasznie chciałabym mieć maszyne do chleba…

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *