Potrawy ŚwiąteczneŚniadanieWegetariańskie

Pasztet z jajek

Pasztet z jajek

Idealny na wielkanocny stół. Domowy pasztet z jajek z pieczarkami i suszonymi pomidorami jest lekki, delikatny i kremowy. Wielkanocny pasztet z jaj niezmiennie zachwyca moich bliskich. Dodam, że nie musi być przyrządzany jedynie na święta.

Pasztet jajeczny to smaczny i pożywnym dodatek do śniadania. Efektownie prezentuje się na talerzu pokrojony w plastry. Dobrze się kroi, bez zbędnego kruszenia. Pasztet z jajek i pieczarek doskonale rozsmarowuje na pieczywie. Gładko sunie po kanapce.

Pasztet możecie upiec z samych jajek, choć moim zdaniem ciekawszy smak ma z dodatkiem pieczarek i suszonych pomidorów. Serdecznie polecam nie tylko na Wielkanoc.

Zobacz takżepasztet z soczewicy.

(keksówka)

Składniki:

– 9 jaj ugotowanych na twardo

– 2 surowe jajka

– 250g pieczarek

– 150g sera żółtego

– pół słoiczka pomidorów suszonych (użyłam te w oleju ale mogą też być takie na wagę)

– 2 cebule

– 1 ząbek czosnku

– 1 szklanka bułki tartej

– 2 łyżki kaszy manny

– 3 łyżki majonezu

– 2 łyżki gęstej śmietany

– 1 pęczek szczypiorku

– ½ pęczka natki pietruszki

– szczypta chili

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– 2 łyżki masła

Jak zrobić pasztet jajeczny?

Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać ze skorupek i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebule pokroić w małą kostkę. Czosnek drobno posiekać. Pieczarki umyć, obrać, następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Na 2 łyżkach masła zeszklić cebulę, po czym dodać pieczarki i chwilę smażyć, aż puszczą sok. Dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze minutę. Pieczarki posolić i posypać pieprzem. Odsączone z nadmiaru płynu przełożyć do miski ze startymi jajkami.

Pomidory suszone odsączyć z oleju i drobno posiekać. Żółty ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Szczypiorek i natkę pietruszki drobno posiekać. Wszystko dodać jajek. Wbić 2 surowe jajka. Dodać śmietanę, majonez, bułkę tartą oraz kaszę manną. Doprawić do smaku solą, pieprzem, kurkumą oraz szczyptą chili. Masa powinna mieć wyrazisty smak. Należy ją dokładnie wyrobić łyżką albo dłonią.

Masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem (margaryną) i obsypanej bułką tartą keksówki. Wyrównać wierzch łyżką. Można posypać bułką tartą, lecz nie jest to konieczne.

Pasztet jajeczny wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Piec na funkcji góra-dół przez około 45-50 minut, aż wierzch wyraźnie się zarumieni. Po upieczeniu pasztet pozostawić do całkowitego ostudzenia. Następnie można wyjąć go z blaszki. Pasztet  jajek i pieczarek podawać na zimno do pieczywa. Dobrze się kroi i rozsmarowuje na kanapkach. Cześć pasztetu można z powodzeniem zamrozić.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Pasztet z jajek
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close