Mięsa

Karkówka w sosie pieczarkowym

Karkówka w sosie pieczarkowym

Mięciutka, z duszoną cebulą i pieczarkami. Karkówka w sosie pieczarkowym to smaczne nieskomplikowane danie. Nie wymaga wiele pracy, choć jego przygotowanie wydłuża się o czas marynowania mięsa. Osobiście marynuję każde mięso duszone czy pieczone, bo jest po prostu smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Karkówkę zostawiam natartą przpyprawami na całą noc i dopiero rano ją przyrządzam. Możecie także zamarynować mięso na 1-2 godziny.

Karkówka z pieczarkami to potrawa, którą bardzo lubią moi bliscy. Jest otulona gęstym sosem pieczarkowym z dodatkiem cebuli i śmietany. Do smażenia polecam smalec, który idealnie podkreśla smak mięsa.

Karkówka w sosie pieczarkowo-cebulowym świetnie komponuje się zarówno z utłuczonymi ziemniakami, jak i kaszą, czy  ryżem. Karkówkę najlepiej jest dusić w podłużnym rondlu albo na głębszej patelni. Ja używam do tego specjalnej stalowej patelni do mięs Fissler Steelux [klik]. Mięso z niej jest doskonałe!

Zobacz takżekarkówka w sosie własnym

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– 800g karkówki wieprzowej

– 400g pieczarek

– 2 cebule

– 4 ząbki czosnku

– 1 łyżeczka majeranku

– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki

– ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

– 1 liść laurowy

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– 4 ziarenka pieprzu

– 2 łyżki gęstej śmietany 18%

– 2 pełne łyżki mąki

– około 0,5 l wody lub bulionu

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– smalec lub olej do smażenia

Jak zrobić karkówkę w sosie pieczarkowym?

Karkówkę opłukać pod zimną woda i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na plastry o grubości 1,5 cm. Każdy kawałek mięsa rozbić tłuczkiem, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, obficie posolić, posypać czarnym pieprzem, słodką papryką i majerankiem. Ja dodatkowo lubię posmarować pędzelkiem każdy plaster mięsa z obu stron olejem, który zapobiega osypywaniu się przypraw. Mięso przykryć w misce folią i wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę lub jeśli mamy czas, to na całą noc.

Cebule obrać i pokroić w piórka. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w grubsze plasterki. Na patelnię rozgrzać 1-2 łyżki smalcu i na dużym ogniu obsmażyć mięso do zarumienienia z obu stron. Przełożyć do rondla.

Na pozostałym tłuszczu (można dodać 1-2 smalcu) zeszklić pokrojone w piórka cebule. Następnie dodać pieczarki. Dusić aż puszczą sok. Posolić i dodać nieco pieprzu. Cebulę wraz z pieczarkami przełożyć do mięsa, podlać około 0,5 l wody, tyle tylko, by ledwie je zakrywała. Dodać liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego i 4 ziarenka pieprzu. Karkówkę dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 1 godzinę, aż mięso będzie wyraźnie miękkie. W razie potrzeby podlać mięso wodą.

W ¼ szklanki wody rozrobić mąkę, tak by nie było grudek. Dodać śmietanę. Wymieszać. Połączyć z kilkoma łyżakami wywaru, po czym wlać do mięsa. Dokładnie zamieszać i zagotować.

Na koniec karkówkę doprawić ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej i słodkiej papryki oraz 1 łyżeczką majeranku. Karkówkę w sosie pieczarkowym podawać z ziemniakami purée, kaszą albo ryżem i dowolną surówką.

Smacznego!

Helen G.

Karkówka w sosie pieczarkowym
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button