Małdrzyki – placki twarogowe


Małdrzyki – placki twarogowe

Proste placuszki z twarogu, popularne w Małopolsce – małdrzyki krakowskie oraz na Podkarpaciu (małdrzyki iwonickie). Małdrzyki to szybkie placki serowe. Przyrządza się je z twarogu, jajek, mąki, cukru i smaży na maśle.

Nazwa „małdrzyki” pochodzi od gatunku sera zwanego również „mądrzyk”, który niegdyś wytwarzano w Polsce ze słodkiego mleka. Obecnie małdrzyki przyrządza się z jak najlepszego gatunku sera twarogowego tłustego lub półtłustego.

Małdrzyki świetnie komponują się ze świeżymi owocami, konfiturą, miodem, śmietaną z cukrem albo z cukrem pudrem. Uwielbiam je robić czasem na śniadanie albo kolację.

Małdrzyki – placki twarogowe są zwarte w konsystencji i nie przywierają do patelni. Zanim opracowałam ten przepis, próbowałam robić małdrzyki z dodatkiem niewielkiej ilości mąki, jak w większości przepisów. Niestety placuszki okropnie przywierały do patelni i nadawały się do niczego. Placki te spokojnie nadają się do odsmażenia na drugi dzień.

Serdecznie polecam wam również placuszki serowe.

(14 sztuk)

Składniki:

– 500g twarogu tłustego lub półtłustego

– 1 jajko

– około 1 ½ szklanki mąki

– 1 łyżka stopionego masła

– 2 łyżki cukru

– 1 łyżka cukru waniliowego

– szczypta soli

Dodatkowo:

masło klarowane lub olej do smażenia

– mąka do obtoczenia placuszków

– cukier puder do posypania/miód/konfitura lub śmietana z cukrem.

Jak zrobić małdrzyki – placki twarogowe?

Mąkę przesiać przez sito. Masło stopić w rondelku. Ser rozetrzeć w misce widelcem. Wbić jajko dodać cukry, szczyptę soli oraz stopniowo dodawać mąkę. Zagnieść ciasto, po czym przełożyć na podsypaną mąką stolnicę. Ilość mąki jest zależna od wilgotności sera. Ciasto powinno być elastyczne, lecz nie za twarde. Ciasto rozwałkować na grubość 1,5 cm. Szklanką wykrawać kółka.

Małdrzyki smażyć na rozgrzanym maśle klarowanym lub oleju na złoto z obu stron. Ogień powinien być niezbyt duży. Po usmażeniu placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Małdrzyki – placki twarogowe podawać posypane cukrem pudrem lub z konfiturą, miodem albo z kwaśną śmietaną z cukrem.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Karkówka w sosie pieczarkowym
Nastepny Ogórek faszerowany twarożkiem i wędzonym łososiem

10 komentarzy

  1. Ela Dziurkowska
    21 maja 2018
    Odpowiedz

    Bardzo lubię placuszki serowe. A te spełniają moje warunki; są pyszne i szybkie w robieniu :D A przy okazji dowiedziałam się, skąd wzięła się ich nazwa. Dziękuję Helen :)

    • Helen G.
      Helen G.
      21 maja 2018
      Odpowiedz

      Nie ma za co Elo :-) Pozdrawiam :-)

  2. Magda
    22 maja 2018
    Odpowiedz

    Fajny pomysł na śniadanie, np. z sosem truskawkowym :)

    • Helen G.
      Helen G.
      22 maja 2018
      Odpowiedz

      Jak najbardziej ;-)

  3. Ervisha
    23 maja 2018
    Odpowiedz

    Slyszałam o nich… jak tak na nie patrze to w zasadzie takie serniczki z patelni, które kiedyś jadłam a nawet nadziewałam czekoladą lub masłem orzechowym :)

  4. Ania
    23 maja 2018
    Odpowiedz

    Od czasu jak tylko zobaczyłam ten przepis nie mogę się oprzeć żeby je zrobić ;) mam tylko mały problem nie ma w Norwegii twarogu i muszę czekać na dostawę z kraju :(

  5. aknezz
    23 maja 2018
    Odpowiedz

    Wyglądają bardzo apetycznie :)

    • Helen G.
      Helen G.
      24 maja 2018
      Odpowiedz

      Dziękuję :-)

  6. pirelka
    7 czerwca 2018
    Odpowiedz

    Ja pochodzę z podkarpacia i znam te placuszki, bardzo je lubię, ale ciężko się je smaży i zawsze pamietam je przypalone lekko :( spróbuję z Twojego przepisu, bo wyglądają perfekcyjne :)

    • Helen G.
      Helen G.
      7 czerwca 2018
      Odpowiedz

      Moje placuszki akurat smaży się lekko, polecam :-)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *