Mięsa

Szybkie gołąbki z patelni

Szybkie gołąbki z patelni (panierowane)

Miękkie w środku, jednocześnie z fajnie chrupiącą skórką. To takie mielone kotlety inaczej – z dodatkiem kaszki kuskus, faszerowane w liście sałaty rzymskiej, panierowane i smażone. Takie gołąbki panierowane są znacznie szybsze od tych tradycyjnych, gotowanych, także bardzo smaczne. Gorąco polecam!

Zobacz takżegołąbki bez zawijania w piekarniku

(kilkanaście sztuk)

Składniki

– 1 duża sałata rzymska

– 400g dowolnego mięsa mielonego

– 1 cebula

– 2 ząbki czosnku

– 100g kaszki kuskus

– około 120 ml bulionu (z połowy kostki)

– 1 jajko

– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki

– 1 łyżeczka majeranku

– maggi

Panierka:

– 3-4 jajka

– kilka łyżek mleka

– szczypta soli

– mąka

– bułka tarta

Dodatkowo:

– olej do smażenia

Przepis na szybkie gołąbki z patelni

Liście sałaty rzymskiej odzielić od głąbu. Blanszować w garnku z gotującą się wodą z dodatkiem soku z cytryny przez 1 minutę. Odcedzić i pozostawić do ostudzenia.

Farsz do gołąbków: cebulę i czosnek obrać, następnie drobno posiekać. Na oleju wpierw podsmażyć na złoto cebulę, na koniec dodać posiekany czosnek, smażyć jeszcze minutę. Odstawić.

Kaszkę kuskus zalać w miseczce bulionem, ledwo by wystawał, przykryć, odstawić na kilka minut aż wchłonie wodę, dokładnie przemieszać. W razie gdyby kuskus był za suchy, dodać jeszcze trochę bulionu lub wody.

Mięso mielone wymieszać z podsmażoną cebulą z czosnkiem, kaszą kuskus, wbić jajko, dodać sól, pieprz, mieloną słodką paprykę, majeranek oraz magii. Masę wyrobić dłońmi.

Z każdego zblanszowanego liścia kapusty odciąć zgrubienie, następnie faszerować masą mięsną i zawijać jak gołąbki.

Każdego gołąbka obtaczać najpierw w rozbełtanym z mlekiem – osolonym jajku, następnie w mące, znów w jajku i na końcu w obtaczać w bułce tartej.

Szybkie gołąbki smażyć na rozgrzanym oleju na średnim gazie na złoty kolor w obu stron. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.

Smacznego

Helen G.

Szybkie gołąbki z patelni
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

2 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button