Mięsa

Sznycle z szynki wieprzowej w sosie pieczarkowym

Sznycle z szynki wieprzowej w sosie pieczarkowym

Wspaniale kruche w aromatycznym sosie grzybowym. Cienkie plastry szynki wieprzowej duszone z cebulą i czosnkiem w sosie pieczarkowym – to obiad, który zawsze się sprawdza. Do tego ziemniaczki, surówka i mamy pyszne danie !

Zobacz takżeszynka w sosie musztardowym. 

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

– 700g szynki wieprzowej bez kości (najlepiej w plastrach)

– 2 cebule

– 3 ząbki czosnku

– 250g pieczarek (dałam brązowe)

– 500ml wody lub bulionu

– 2 ziarenka ziela angielskiego

– 3 ziarenka pieprzu

– 1 liść laurowy

– 3 łyżki gęstej śmietany 18%

– 1 łyżka mąki

– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki

–  około ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

– czosnek granulowany

– maggi

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– smalec i olej do smażenia

PRZEPIS NA SZNYCLE Z SZYNKI WIEPRZOWEJ W SOSIE PIECZARKOWYM

Mięso z szynki umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na plastry o grubości  1,2 cm. Mięso lekko rozbić tłuczkiem z obu stron. Oprószyć solą, pieprzem, mieloną słodką papryką i czosnkiem granulowanym.

W sklepach mięsnych i marketach można czasem kupić już pokrojone gotowe sznycle z szynki wieprzowej. Cebule pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Cebule zeszklić na oleju, na koniec dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze minutę, następnie przełożyć do dużego rondla lub większego garnka.

Dodać na patelnię porcję smalcu i podsmażać mięso partiami na dużym ogniu, aby wyraźnie się zarumieniło. Przełożyć do rondla. Dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz kulki pieprzu. Zalać 500 ml wody albo bulionu. Dodać 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki. Jeśli dajemy wodę, należy trochę ją posolić. Mięso dusić na małym ogniu przez około 1,5 godziny, aż będzie wyraźnie kruche i miękkie. W razie potrzeby podczas duszenia dolać trochę wody.

W międzyczasie umyć pieczarki, obrać (jeśli mają ładną skórkę to ich nie obieram) i pokroić w grube plasterki, podsmażyć na oleju, posolić, lekko posypać pieprzem. Dodaćdo mięsa pod koniec duszenia mięsa (na ostatnie 20 minut).

W kubeczku, w niewielkiej ilości zimnej wody rozrobić mąkę, dodać nieco wywaru z mięsa i śmietanę, dokładnie rozrobić. Dodać do mięsa i dokładnie wymieszać. Doprowadzić do zagotowania. Na koniec w razie potrzeby doprawić sos solą i pieprzem.  Sos doprawić mieloną gałką muszkatołową i odrobiną maggi. Szynkę w sosie pieczarkowym podawać z ziemniakami purée, ryżem, bądź dowolną kaszą oraz dowolną surówką. Sos można posypać posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Helen G.

Sznycle z szynki wieprzowej w sosie pieczarkowym
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

2 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button