Leniwe pierogi z twarogiem i ziemniakami


Leniwe pierogi z twarogiem i ziemniakami

Doskonałe ze smażoną na maśle bułką tartą, posypane cukrem. Leniwe pierogi z twarogiem i ziemniakami to jedno z moich ulubionych dań mącznych. Takie kluski leniwe robiła moja mama. Uwielbiałam je jako dziecko i bardzo smakują mi do dziś. Prawdziwa klasyka! W miejsce części mąki daje się ugotowane przeciśnięte przez praskę ziemniaki. Do leniwych pierożków warto dodać 500g twarogu (sera) półtustego a najlepiej tłustego.

Pierogi leniwe są łatwe i stosunkowo szybkie w przygotowaniu. Ziemniaki możecie ugotować sobie wcześniej, nawet poprzedniego dnia. Leniwe w przeciwieństwie do klasycznych pierogów nie wymagają lepienia. Z ciasta robi się jedynie wałeczki, z których wycina potem ukośne kluseczki.

Leniwe pierogi to inaczej leniwce. Smakują wyśmienicie zwłaszcza ze zrumienioną na maśle bułką tartą, posypane cukrem. W moim rodzinnym domu kluski leniwe posypywało się również cynamonem. Leniwe to prostu kluski z serem albo kopytka z serem. Można je serwować również polane gęstą śmietaną, posypane cukrem i cynamonem, jak kto woli ;-)

Zobacz też:

kluski leniwe (bez ziemniaków)

kluski leniwe z mąki jaglanej.

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– 500g twarogu

– 4 nieduże ziemniaki

– 2 jajka

– mąka pszenna (tyle ile zabierze ciasto)

– szczypta soli

Dodatkowo:

– 3 łyżki masła

– bułka tarta

– cukier do smaku

– cynamon do posypania

Jak zrobić leniwe pierogi z twarogiem i ziemniakami?

Ziemniaki ugotować, dokładnie utłuc lub przepuścić przez praskę. Pozostawić do ostudzenia. Ziemniaki najlepiej aby były zimne, wówczas ciasto będzie się łatwiej zagniatać. Twaróg wyłożyć na stolnicę lub do większej miski, dodać ziemniaki. Wbić jajka i dodać szczyptę soli oraz tyle mąki, by zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto powinno odchodzić od ręki, nie może być twarde.

Z ciasta odkrawać kawałki, z każdego zrobić podłużny wałek o grubości około 2 cm. Przy pomocy noża zrobić szachownicę, następnie kroić w ukośne 2-3 centymetrowe kawałki.

Pierogi leniwe wrzucać partiami na osolony wrzątek z niewielkim dodatkiem oleju, by się nie posklejały. Leniwe gotować od wypłynięcia 1 minutę. Wykładać na talerze przy pomocy łyżki cedzakowej. Leniwe pierogi podawać polane zrumienioną na maśle bułką tartą, posypane cukrem i cynamonem. Świetnie też smakują odsmażane na maśle klarowanym z dodatkiem bułki tartej, cukru i cynamonu.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Sałatka jarzynowa z białą fasolą
Nastepny Ciasto z kaszy manny bez pieczenia

8 komentarzy

  1. Ania
    26 listopada 2018
    Odpowiedz

    Te pierożki u Ciebie wyglądają jak z dobrego katalogu kulinarnego :) są obłędne :)

    • Helen G.
      Helen G.
      26 listopada 2018
      Odpowiedz

      Bardzo mi miło ;-)

  2. Kuchcik
    26 listopada 2018
    Odpowiedz

    Dawno ich nie robiłam, dziękuję za przypomnienie :)

    • Helen G.
      Helen G.
      26 listopada 2018
      Odpowiedz

      Bardzo proszę :-)

  3. Magda
    27 listopada 2018
    Odpowiedz

    Bardzo smakowicie wyglądają :)

    • Helen G.
      Helen G.
      27 listopada 2018
      Odpowiedz

      Dziękuję :-)

  4. Ervisha
    27 listopada 2018
    Odpowiedz

    Kiedyś jadłam ale w wersji wytrawnej. Na słodko nie lubię ;)

    • Helen G.
      Helen G.
      27 listopada 2018
      Odpowiedz

      W wersji wytrawanej pierogi leniwe też są smaczne, choć osobiście wolę je na słodko :-)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *