Ciasteczka owsiane z miodem i jabłkami


Ciasteczka owsiane z miodem i jabłkami

Mięsiste i wilgotne. Ciasteczka owsiane z miodem i jabłkami wzbogaciłam również rodzynkami oraz dodatkiem mielonego cynamonu. Są idealne do jako słodka przekąska do kubka kakao albo ciepłego mleka. Ciasteczka owsiane z jabłkami i rodzynkami są bardzo sycące. Mnie w zupełności wystarczą 2 ciastka. Nie są za bardzo słodkie, osłodzone miodem.

Dzięki obecności startych jabłek oraz miodu, ciasteczka owsiane są przyjemnie wilgotne. Aby na dłużej pozostały świeże, warto przechowywać je w zamkniętym pudełku. Ciasteczka owsiane z miodem i jabłkami możecie wzbogacić także dodając posiekane orzechy włoskie albo suszoną żurawinę.

Serdecznie polecam wam również:

kokosowe ciasteczka owsiane

ciasteczka owsiane z bananem

ciasteczka owsiane ze słonecznikiem.

(20 ciasteczek)

Składniki:

– 2 ½ szklanki płatków owsianych

– 1 jajko

– 4 łyżki mąki pszennej albo owsianej

– 100g stopionego masła lub margaryny

– 4 łyżki miodu

– 1 łyżka cukru waniliowego

– ½ szklanki rodzynek

– 2 jabłka

– 1 łyżeczka cynamonu

– ½ łyżeczki proszku do pieczenia

– szczypta soli

Jak zrobić ciasteczka owsiane z miodem i jabłkami?

Masło lub margarynę stopić w rondelku. Pozostawić do lekkiego przestudzenia. Jabłka umyć, obrać. Pokroić w ćwiartki. Usunąć gniazda nasiennie, następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte jabłka odcisnąć z nadmiaru soku. Rodzynki zalać na kilka minut wrzątkiem. Następnie odsączyć z wody.

Płatki owsiane wsypać do większej miski. Wbić jajko. Dodać mąkę, miód, cukier waniliowy, namoczone rodzynki, starte jabłka, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Wlać stopione masło lub margarynę. Masę wymieszać dokładnie łyżką.

Wilgotnymi dłońmi nabierać porcję masy i formować okrągłe nieduże ciasteczka. Każde ciastko lekko spłaszczać. Kłaść na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piekarnik nagrzać do 190°C. Ciasteczka piec na funkcji góra-dół przez 20-25 minut, do lekkiego zarumienienia. Całkowicie ostudzone ciasteczka owsiane z miodem i jabłkami przełożyć do szczelnego pudełka.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Placki na sodzie z maślanką
Nastepny Domowe masło czosnkowe

12 komentarzy

  1. Malwina
    30 kwietnia 2018
    Odpowiedz

    Idealne na wycieczkę lub piknik. Porywam kilka :)

    • Helen G.
      Helen G.
      30 kwietnia 2018
      Odpowiedz

      Nie ma sprawy ;-)

  2. Ela Dziurkowska
    30 kwietnia 2018
    Odpowiedz

    Zdrowe, a zarazem pyszne ciastka. Bardzo lubię płatki owsiane i wykorzystuję je w wielu przepisach :) Ja skorzystam z wersji z żurawiną ;)

    • Helen G.
      Helen G.
      30 kwietnia 2018
      Odpowiedz

      Z żurawiną też będą smaczne ;-)

  3. Ervisha
    30 kwietnia 2018
    Odpowiedz

    Domowe są najlepsze i ten domowy wyglad :)

    • Helen G.
      Helen G.
      30 kwietnia 2018
      Odpowiedz

      Dokładnie :-)

  4. marcepanowy kącik
    1 maja 2018
    Odpowiedz

    Bardzo lubię ciasteczka owsiane. Do książki jak znalazł :)

  5. Ania
    1 maja 2018
    Odpowiedz

    Bardzo lubię takie ciasteczka a jeszcze jak ktoś mi zrobi i poda to wręcz ubóstwiam :)

    • Helen G.
      Helen G.
      1 maja 2018
      Odpowiedz

      Ja podaję pod nos mężowi i patrzę jak uszy mu się trzęsą :-)

  6. Kuchcik gotuje
    2 maja 2018
    Odpowiedz

    Pyszne, zdrowe i łatwe do zrobienia, tak jak lubię najbardziej :)

  7. Di bloguje
    5 maja 2018
    Odpowiedz

    Przepyszne ciasteczka!

    • Helen G.
      Helen G.
      5 maja 2018
      Odpowiedz

      Są pyszne :-)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *