Mini tortille ze szpinakiem, szynką i ricottą


Bardzo polubiłam roladki z tortilli, nie tylko jako przekąskę na wszelkich przyjęciach ale również jako dodatek do pieczywa na co dzień. Można zrobić je sobie poprzedniego dnia i np. wziąć ze sobą do pracy czy na zajęcia. Dziś proponuję wersję ze szpinakiem, szynką i ricottą. Przyznaję, że wcześniej nie miałam zbytnio okazji jadać ten ser. Ricotta to włoski miękki ser niedojrzewający o bardzo delikatnym smaku,  idealny zarówno do deserów, dań głównych czy też przekąsek. Powstaje z serwatki pozostałej po produkcji serów podpuszczkowych. Dobrze łączy się z makaronami, warzywami oraz sosami, szczególnie z pomidorowym.

Polecam również zajrzeć do innych moich przepisów na rollsy:

Mini tortille – przekąski idealne na imprezę

Mini tortille z wędzonym łososiem, twarożkiem i awokado

(2 tortille)

Składniki:

– 2 placki pszennej tortilli

– 250g szpinaku (użyłam mrożonego)

– 2 ząbki czosnku

– 1 łyżka masła

– mielona gałka muszkatołowa

– kilka kropli soku z cytryny

– 150g sera ricotta

– kilka plastrów szynki

– sól, pieprz

Szpinak poddusić w rondelku do rozpuszczenia na maśle. Dodać bardzo drobno posiekany czosnek, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Skropić lekko sokiem z cytryny. Odsączyć na sicie z nadmiaru płynu. Odstawić do ostudzenia. Każdy placek wpierw posmarować warstwą sera ricotty, następnie wyłożyć cienką warstwę szpinaku, lecz nie na całej powierzchni placka (aby później go dobrze zwinąć; tak na ¾), na wierzch wyłożyć plastry szynki na połowie placka.

Ciasno zwinąć tortillę zaczynając od strony szynki. Rulony owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny (będą się łatwiej kroić). Po tym czasie, odwinąć tortille z folii i ostrym nożem kroić prosto lub na ukos  kawałki o grubości ok. 2,5 cm. Podawać uprzednio schłodzone na półmisku lub talerzu jako przekąskę na przyjęciach, bądź jako smaczny dodatek do pieczywa na śniadanie czy kolację.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

mini-tortille-ze-szpinakiem-szynka-i-ricottamini-tortille-ze-szpinakiem-szynka-i-ricotta5mini-tortille-ze-szpinakiem-szynka-i-ricotta4mini-tortille-ze-szpinakiem-szynka-i-ricotta3mini-tortille-ze-szpinakiem-szynka-i-ricotta2mini-tortille-ze-szpinakiem-szynka-i-ricotta1
loading...
loading...
Poprzedni Zapiekanka z kaszy jaglanej, twarogu i jabłek na słodko
Nastepny Szneki z glancem, drożdżówki z lukrem po poznańsku

10 komentarzy

  1. brzeski
    20 kwietnia 2016
    Odpowiedz

    Twoje tortille, Helen wygladaja bardzo apetycznie i zachecajaco! Musze koniecznie skorzystac z Twojego swietnego przepisu.

    Dziekuje Ci za nieego i serdecznie Cie pozdrawiam:)

    • Helen G.
      Helen G.
      20 kwietnia 2016
      Odpowiedz

      Spróbuj a nie pożałujesz:)

  2. bryssska
    20 kwietnia 2016
    Odpowiedz

    pomysłowe, proste i fajnie to wygląda :-)

  3. Marzena
    20 kwietnia 2016
    Odpowiedz

    Musze koniecznie zrobić sobie takie ;) Pycha jako przekąska nie tylko na imprezę a np. do pracy

    • Helen G.
      Helen G.
      20 kwietnia 2016
      Odpowiedz

      Dokładnie ;) Tylko do pracy czy szkoły raczej bez dodatku czosnku:-)

  4. Kobieta po 30
    22 kwietnia 2016
    Odpowiedz

    wyglądają ekstra, świetna przekąska na imprezach :)

    • Helen G.
      Helen G.
      22 kwietnia 2016
      Odpowiedz

      Zgadzam się, na imprezy jak znalazł:)

  5. Łukasz
    25 kwietnia 2016
    Odpowiedz

    Wyglądają super. Jadłem kiedyś takie na imprezie.

  6. Iga Dietmap
    10 maja 2016
    Odpowiedz

    To jest świetny pomysł na przekąski! Zawsze robię z podwójnej porcji, bo znika w mgnieniu oka :)

  7. Gazowmik
    15 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Bardzo dobre tortille niestety powoduja wzdecia i wstyd jesc przy ludziach…

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *