Mini tortille ze szpinakiem, szynką i ricottą


Mini tortille ze szpinakiem, szynką i ricottą

Bardzo polubiłam roladki z tortilli, nie tylko jako przekąskę na wszelkich przyjęciach ale również jako dodatek do pieczywa na co dzień. Można zrobić je sobie poprzedniego dnia i np. wziąć ze sobą do pracy czy na zajęcia. Dziś proponuję ciekawą wersję mini tortilli ze szpinakiem, szynką i ricottą. Przyznaję, że wcześniej nie miałam zbytnio okazji jadać ten ser. Ricotta to włoski miękki ser niedojrzewający o bardzo delikatnym smaku, idealny zarówno do deserów, dań głównych czy też przekąsek. Powstaje z serwatki pozostałej po produkcji serów podpuszczkowych. Ser ricotta dobrze łączy się z makaronami, warzywami oraz sosami, szczególnie z pomidorowym.

Polecam również zajrzeć do innych moich przepisów na mini tortille tzw. rollsy:

Mini tortille – przekąski idealne na imprezę

Mini tortille z wędzonym łososiem, twarożkiem i awokado

(2 tortille)

Składniki:

– 2 placki pszennej tortilli

– 250g szpinaku (użyłam mrożonego)

– 2 ząbki czosnku

– 1 łyżka masła

– mielona gałka muszkatołowa

– kilka kropli soku z cytryny

– 150g sera ricotta

– kilka plastrów szynki

– sól, pieprz

Jak zrobić mini tortille ze szpinakiem, szynką i ricottą?

Szpinak poddusić w rondelku do rozpuszczenia na maśle. Dodać bardzo drobno posiekany czosnek, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Skropić lekko sokiem z cytryny. Odsączyć na sicie z nadmiaru płynu. Odstawić do ostudzenia. Każdy placek wpierw posmarować warstwą sera ricotty, następnie wyłożyć cienką warstwę szpinaku, lecz nie na całej powierzchni placka (aby później go dobrze zwinąć; tak na ¾), na wierzch wyłożyć plastry szynki na połowie placka.

Ciasno zwinąć tortillę zaczynając od strony szynki. Rulony owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny (będą się łatwiej kroić). Po tym czasie, odwinąć tortille z folii i ostrym nożem kroić prosto lub na ukos  kawałki o grubości ok. 2,5 cm. Mini tortille ze szpinakiem, szynką i ricottą podawać uprzednio schłodzone w lodówce na półmisku lub talerzu jako przekąskę na przyjęciach, bądź jako smaczny dodatek do pieczywa na śniadanie czy kolację.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

mini-tortille-ze-szpinakiem-szynka-i-ricottamini-tortille-ze-szpinakiem-szynka-i-ricotta5mini-tortille-ze-szpinakiem-szynka-i-ricotta4mini-tortille-ze-szpinakiem-szynka-i-ricotta3mini-tortille-ze-szpinakiem-szynka-i-ricotta2mini-tortille-ze-szpinakiem-szynka-i-ricotta1
loading...
Poprzedni Zapiekanka z kaszy jaglanej z serem na słodko
Nastepny drożdżówki z lukrem

10 komentarzy

  1. brzeski
    20 kwietnia 2016
    Odpowiedz

    Twoje tortille, Helen wygladaja bardzo apetycznie i zachecajaco! Musze koniecznie skorzystac z Twojego swietnego przepisu.

    Dziekuje Ci za nieego i serdecznie Cie pozdrawiam:)

    • Helen G.
      Helen G.
      20 kwietnia 2016
      Odpowiedz

      Spróbuj a nie pożałujesz:)

  2. bryssska
    20 kwietnia 2016
    Odpowiedz

    pomysłowe, proste i fajnie to wygląda :-)

  3. Marzena
    20 kwietnia 2016
    Odpowiedz

    Musze koniecznie zrobić sobie takie ;) Pycha jako przekąska nie tylko na imprezę a np. do pracy

    • Helen G.
      Helen G.
      20 kwietnia 2016
      Odpowiedz

      Dokładnie ;) Tylko do pracy czy szkoły raczej bez dodatku czosnku:-)

  4. Kobieta po 30
    22 kwietnia 2016
    Odpowiedz

    wyglądają ekstra, świetna przekąska na imprezach :)

    • Helen G.
      Helen G.
      22 kwietnia 2016
      Odpowiedz

      Zgadzam się, na imprezy jak znalazł:)

  5. Łukasz
    25 kwietnia 2016
    Odpowiedz

    Wyglądają super. Jadłem kiedyś takie na imprezie.

  6. Iga Dietmap
    10 maja 2016
    Odpowiedz

    To jest świetny pomysł na przekąski! Zawsze robię z podwójnej porcji, bo znika w mgnieniu oka :)

  7. Gazowmik
    15 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Bardzo dobre tortille niestety powoduja wzdecia i wstyd jesc przy ludziach…

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *