PrzekąskiŚniadanie

Roladki z tortilli z kurczakiem

Roladki z tortilli z kurczakiem

Wrapy czy rollsy z tortilli to doskonała przekąska na imprezę. Tym razem przedstawiam wam przepis na mini roladki z tortilli z kurczakiem. Pysznie smakują, są też łatwe w przygotowaniu. Koreczki z tortilli są przekąską „na raz”. Aby wygodnie się je jadło, mięso z kurczaka należy pokroić jak najdrobniej.

Roladki z tortiili z kurczakiem przed pokrojeniem na rollsy należy pożądnie schłodzić w lodówce. Podajemy posypane szczypiorkiem. Można również wbić w nie wykałaczki, by móc je z łatwością brać z półmiska.

Zobacz także → roladki z szynki konserwowej.

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

– 3 placki tortilli pszennej

– 400g piersi z kurczaka

– 1 czerwona lub żółta papryka

– kilka liści sałaty lodowej

– 3 ogórki kiszone (w zamian można dać też ogórek świeży)

– 1 op. serka naturalnego typu Almette albo Piątnica

– po 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

– 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa albo curry

– 1-2 ząbki czosnku

– 1 łyżka octu balsamicznego (opcjonalnie)

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– olej do smażenia mięsa

– szczypiorek do dekoracji

Jak zrobić roladki z tortilli z kurczakiem?

Pierś z kurczaka umyć pod zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, po czym pokroić możliwie jak najdrobniej. Kurczaka przełożyć do miski, wsypać około ½ łyżeczki soli, mięso posypać pieprzem i przyprawami. Wlać 1-2 łyżki oleju i wymieszać, by mięso było równomiernie pokryte przyprawami. Można dodać 1 łyżkę octu balsamicznego. Jeśli mamy nieco czasu, odstawić przykryte folią spożywczą mięso do lodówki, celem zamarynowania.

Na rozgrzanym oleju usmażyć kurczaka. Mięso powinno być ładnie zarumienione. Zestawić z ognia i pozostawić do ostudzenia.

Ogórki kiszone i paprykę pokroić w podłużne paski. Każdy placek tortilli posmarować serkiem, następnie pokryć sałatą. Na jednej połowie wyłożyć warstwę kurczaka, paprykę oraz ogórka. Tortillę ciasno zwinąć w roladkę od strony nadzienia.

Każdą tortillę owinąć w folię spożywczą labo włożyć do jednego worka foliowego i wstawić na 2 godziny. Roladki odwinąć z folii i pokroić na kawałki o grubości około 2-2,5 cm. Mini tortille z kurczakiem podawać schłodzone na półmisku jako przekąskę oraz dodatek do pieczywa.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Roladki z tortilli z kurczakiem
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Jeden komentarz

  1. Takie roladki to u nas idą jak woda :) czasami sama nie zdążę zjesc bo moi domownicy stoja ni nad głową i zabierają wszystko co zrobie :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close