Zupy i kremy

Domowy rosół z kaczki

Domowy rosół z kaczki

Świetna alterntywa dla klasycznego rosołu z kury. Domowy rosół z kaczki w niczym nie ustępuje temu, który znamy. Jest bardziej tłusty i aromatyczny. W moim odczuciu nawet smaczniejszy od rosołu z kurczaka.

Przepis na rosół z kaczki jest właściwie jest tak jak rosół z kury. W sklepach czy marketach czasem można kupić gotową porcję rosołową z kaczki. Na niej właśnie gotuję rosół z kaczki, czasem z dodatkiem 2 skrzydełek, ewentualnie szyi.

Spotkałam się z opiniami, że rosół z kaczki śmierdzi. Dzieje się tak tylko wtedy, jeśli kupicie niezbyt świeże mięso z kaczki, które jest szare, małosprężyste i lepkie w dotyku.Świeże mięso nie ma prawa wydzielać brzydkiego zapachu. Kupując mięso z kaczki zwracajcie uwagę, aby nie było zbyt tłuste. Można ewentualnie kupić mrożoną kaczkę.

Domowy rosół z kaczki to pyszna, niecodzienna zupa, którą lubię czasem ugotować, zamiast klasycznego rosołu. Serdecznie polecam.

Zobacz także → zupa jarzynowa.

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

– 1 kaczka najlepiej chuda lub jej część (np. porcję rosołową z kaczki oraz zamiennie 2 udka albo 2-3 skrzydełka)

– 1 duża cebula

– 1 pietruszka

– 2 marchewki

– nieduży kawałek selera

– kawałek pora

– mały kawałek włoskiej kapusty (opcjonalnie)

– 2 ząbki czosnku (w całości)

– 4 ziarenka ziela angielskiego

– 5 ziarenka pieprzu

– 2 liście laurowe

– kostka rosołowa (opcjonalnie)

– szczypta lubczyku i kurkumy (opcjonalnie)

– sól, pieprz

– maggi do smaku

Dodatkowo:

– posiekana natka pietruszki do posypania

– opakowanie dowolnego makaronu np. niteczki lub wstążki, falbanki

Jak zrobić domowy rosół z kaczki?

Jeśli dajemy całą kaczkę, należy usunąć z niej podroby i pokroić mięso na mniejsze porcje. Mięso umyć pod zimną wodą, następnie zalać około 2-3 l zimnej wody w dużym garnku. Powinno być całe w niej było zanurzone. Kiedy woda się zagotuje, zebrać łyżką cedzakową szumy z powierzchni wody. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, kulki pieprzu oraz kostkę rosołową (opcjonalnie).

W  między czasie czasie umyć i obrać jarzyny. Cebulę przekroić na pół albo na ćwiartki. Po około 40 minutach gotowania mięsa dodać do wywaru wszystkie jarzyny wraz z cebulą i  z obranym czosnkiem w całości. Wywar posolić. Rosół z kaczki gotować na malutkim ogniu pod przykryciem przez około 1,5-2 godzin. Jeśli woda nieco wyparuje, trochę uzupełnić. Na koniec rosól doprawić do smaku pieprzem, ewentualnie solą. Można dać odrobinę maggi.

Po ugotowaniu rosół z kaczki należy przecedzić przez sitko. Dzięki temu nie stanie się mętny. Por, cebulę i czosnek wyrzucić. Resztę warzyw można wykorzystać do sałatki jarzynowej a kapustę po prostu zjeść. Rosół domowy z kaczki podawać gorący z makaronem, plasterkami marchewki i posypany posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Domowy rosół z kaczki
+ 5
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

2 komentarzy

  1. Wiesz ze chyba nigdy nie jadłam takiego tradycyjnego rosolu z kaczki :) u nas w domu jakos nie jadało się kaczek. Dziadkowie mieli kaczki ale mieszkali daleko, a nam dawali zawekowane juz porcje. Sama robie rosół ale z pieczonych tylko skrzydełek kaczki z makaronem ryżowym , taki bardziej orientalny :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close