Zupa ogórkowa


Zupa ogórkowa

Na rosole. Zupa ogórkowa jest jedną z typowo polskich zup. Jako dziecko niespecjalnie za nią przepadałam, bo ogórkowa wydawała mi się zbyt kwaśna. Niedawno jednak przekonałam się do zupy ogórkowej na rosole, koniecznie z ziemniakami i koperkiem. Stopień kwaśności zupy można regulować, dodając niewielką ilość wody z ogórków kwaszonych.

Zupa ogórkowa lubi towarzystwo świeżego koperku, który wykazuje również działanie lecznicze, zapobiegając wzdęciom. Polecam ugotować ogórkową na wywarze mięsnym, jest w moim smaczniejsza od tej przyrządzanej na wywarze z warzyw.

Zobacz takżekapuśniak domowy.

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– ćwiartka z kurczaka lub porcja rosołowa (mogą być też kości schabowe, szponder wołowy albo żeberka)

– 30-40 dag ogórków kiszonych + około 3 łyżki zalewy (albo więcej wedle uznania, nie należy przesadzać, by nie zakwasić zbytnio zupy)

– 2 marchewki

– 1 pietruszka

– mały kawałek selera

– kawałek pora lub cebula

– 3 ziemniaki

– 2 ząbki czosnku

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– 4 ziarenka pieprzu

– 1 liść laurowy

– 1 pełna łyżka mąki

– 3 łyżki śmietany

– pół pęczka koperku

– maggi

– sól, pieprz

Jak zrobić zupę ogórkową?

Mięso opłukać, zalać w dużym garnku 2 litrami zimnej wody. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Po zagotowaniu zebrać szumy i zmniejszyć ogień. Gotować 25 minut w przypadku kurczaka, zaś 40 minut – jeśli użyliśmy mięso wieprzowe lub wołowe.

Warzywa umyć i obrać. Marchewki, pietruszkę, seler, ziemniaki oraz cebulę pokroić w małą kostkę.  Czosnek drobno posiekać. Wszystkie warzywa  dodać do wywaru mięsnego i gotować kolejne 20 minut. Włożyć do warzyw, gdy ziemniaki będą wystarczająco miękkie. Gotować kolejne 10 minut na niedużym ogniu.

W niewielkiej ilości wody rozrobić mąkę, dodać śmietanę i dodać nieco wywaru z zupy. Zaprawić zupę. Doprawić zupę ogórkową solą, pieprzem oraz maggi. Dodać nieco zalewy z ogórków (ja daję 3 łyżki, bo nie lubię kwaśnej ogórkowej). W razie potrzeby dodać szczyptę cukru. Na koniec dodać do zupy drobno posiekany koperek. Zestawić zupę z ognia. Zupę ogórkową podawać solo, bądź z chlebem.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

zupa-ogorkowa2
+ 4
Galeria zdjęć
Loading...
Poprzedni Szybki piernik z bakaliami
Nastepny Gołąbki w sosie pomidorowym

5 komentarzy

  1. Avatar
    Urszula
    23 grudnia 2018
    Odpowiedz

    Często robię taka zupę, ale tylko na wywarze z warzyw smażonych na oleju, pozdrawiam :)

  2. Avatar
    Sylwia
    23 grudnia 2018
    Odpowiedz

    Wywar gotowałam z dwóch sporych udek kurczaka. Wyszło pysznie :-)

    • Helen G.
      Helen G.
      23 grudnia 2018
      Odpowiedz

      Cieszę się, że zupa smakowała :)

  3. Avatar
    Ervisha
    29 grudnia 2018
    Odpowiedz

    Mój Tata uwielbia ;)

    • Helen G.
      Helen G.
      29 grudnia 2018
      Odpowiedz

      Miło mi, mój tato również bardzo lubi ogórkową ;-)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *