Zupa ogórkowa


Zupa ogórkowa

Lekko kwaskowa z kawałkami ziemniaków i innych warzyw. Zupa ogórkowa jest jedną z typowo polskich zup. Przyznam, że jako dziecko za nią nie przepadałam, bo wydawała mi się zbyt kwaśna. Niedawno jednak przekonałam się do zupy ogórkowej. Stopień kwaśności można regulować, dodając jedynie niewielką ilość wody z ogórków kwaszonych. Zupa ogórkowa lubi towarzystwo świeżego koperku, który wykazuje również działanie lecznicze, zapobiegając wzdęciom. Polecam ugotować zupę na wywarze mięsnym, jest w moim smaczniejsza od tej przyrządzanej na wywarze z warzyw.

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– 3-4 udka z kurczaka lub inne mięso (np. kości schabowe, szponder wołowy, korpus z kurczaka albo żeberka)

– 30-40 dag ogórków kiszonych + ok.3 łyżki zalewy (albo więcej wedle uznania, nie należy przesadzać, by nie zakwasić zbytnio zupy)

– 1 łyżka masła

– 2 marchewki

– 1 pietruszka

– mały kawałek selera

– kawałek pora lub cebula

– 4 ziemniaki

– 2 ząbki czosnku

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– 4 ziarenka pieprzu

– 1 liść laurowy

– 1 łyżka mąki

– 2-3 łyżki  śmietany

– pół pęczka koperku

– majeranek (opcjonalnie)

– sól, pieprz

– maggi

Jak zrobić zupę ogórkową?

Mięso opłukać, zalać w dużym garnku 2 l zimnej wody. Dodać liść laurowy, ziele i ziarenka pieprzu. Po zagotowaniu zebrać szumy i zmniejszyć ogień. Gotować 25 minut w przypadku kurczaka, zaś 40 minut – jeśli użyliśmy mięso wieprzowe lub wołowe. Warzywa umyć. Marchewki, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por/cebulę i czosnek drobno posiekać. Ziemniaki pokroić w niedużą kostkę. Wszystkie warzywa  dodać do wywaru mięsnego i gotować kolejne 20 minut. W między czasie ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć z zalewy i podsmażyć chwilę na łyżce masła. Włożyć do warzyw, gdy ziemniaki będą wystarczająco miękkie. Gotować kolejne 10 minut na niedużym ogniu.

W niewielkiej ilości wody rozrobić mąkę, dodać śmietanę i nieco wywaru z zupy. Zaprawić zupę. Doprawić zupę solą, pieprzem i maggi. Dodać nieco zalewy z ogórków (ja daję 3 łyżki, bo nie lubię kwaśnej ogórkowej). W razie potrzeby dodać szczyptę cukru. Na koniec dodać do zupy drobno posiekany koperek. Można ewentualnie doprawić zupę majerankiem. Zupę ogórkową podawać solo, bądź z chlebem.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

zupa-ogorkowazupa-ogorkowa1
loading...
Poprzedni Ciasto snikers
Nastepny Sałatka makaronowa z brokułem i prażonym słonecznikiem

3 komentarze

  1. Urszula
    19 maja 2014
    Odpowiedz

    Często robię taka zupę, ale tylko na wywarze z warzyw smażonych na oleju, pozdrawiam :)

  2. Sylwia
    6 sierpnia 2016
    Odpowiedz

    Wywar gotowałam z dwóch sporych udek kurczaka. Wyszło pysznie ?

    • Helen G.
      Helen G.
      6 sierpnia 2016
      Odpowiedz

      Cieszę się, że zupa smakowała :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *