Zupa ogórkowa


Jako dziecko nie przepadałam za zupą ogórkową, bo wydawała mi się zbyt kwaśna. Niedawno jednak się do niej przekonałam. Stopień kwaśności można regulować, dodając tylko niewielką ilość wody z ogórków kwaszonych. Zupa ogórkowa lubi towarzystwo świeżego koperku, który wykazuje również działanie lecznicze, zapobiegając wzdęciom. Zupę można zrobić na mięsie, jest wówczas smaczniejsza, bo bardziej aromatyczna lub na wywarze z samych warzyw.

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– 3-4 udka z kurczaka lub inne mięso (np. kości schabowe, szponder wołowy, korpus z kurczaka albo żeberka)

– 30-40 dag ogórków kiszonych + ok.3 łyżki zalewy (albo więcej wedle uznania, nie należy przesadzać, by nie zakwasić zbytnio zupy)

– 1 łyżka masła

– 2 marchewki

– 1 pietruszka

– mały kawałek selera

– kawałek pora lub cebula

– 4 ziemniaki

– 2 ząbki czosnku

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– 4 ziarenka pieprzu

– 1 liść laurowy

– 1 łyżka mąki

– 2-3 łyżki  śmietany

– pół pęczka koperku

– majeranek (opcjonalnie)

– sól, pieprz

– maggi

Mięso opłukać, zalać w dużym garnku 2 l zimnej wody. Dodać liść laurowy, ziele i ziarenka pieprzu. Po zagotowaniu zebrać szumy i zmniejszyć ogień. Gotować 25 minut w przypadku kurczaka, zaś 40 minut – jeśli użyliśmy mięso wieprzowe lub wołowe. Warzywa umyć. Marchewki, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por/cebulę i czosnek drobno posiekać. Ziemniaki pokroić w niedużą kostkę. Wszystkie warzywa  dodać do wywaru mięsnego i gotować kolejne 20 minut. W między czasie ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć z zalewy i podsmażyć chwilę na łyżce masła. Włożyć do warzyw, gdy ziemniaki będą wystarczająco miękkie. Gotować kolejne 10 minut na niedużym ogniu. W niewielkiej ilości wody rozrobić mąkę, dodać śmietanę i nieco wywaru z zupy. Zaprawić zupę. Doprawić zupę solą, pieprzem i maggi. Dodać nieco zalewy z ogórków (ja daję 3 łyżki, bo nie lubię kwaśnej ogórkowej). W razie potrzeby dodać szczyptę cukru. Na koniec dodać do zupy drobno posiekany koperek. Można ewentualnie doprawić zupę majerankiem. Podawać solo bądź z chlebem.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

zupa-ogorkowazupa-ogorkowa1
loading...
loading...
Poprzedni Ciasto snikers
Nastepny Sałatka makaronowa z brokułem i prażonym słonecznikiem

3 komentarze

  1. Urszula
    19 maja 2014
    Odpowiedz

    Często robię taka zupę, ale tylko na wywarze z warzyw smażonych na oleju, pozdrawiam :)

  2. Sylwia
    6 sierpnia 2016
    Odpowiedz

    Wywar gotowałam z dwóch sporych udek kurczaka. Wyszło pysznie ?

    • Helen G.
      Helen G.
      6 sierpnia 2016
      Odpowiedz

      Cieszę się, że zupa smakowała :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *