Potrawy regionalneWegetariańskie

Fuczki – placki z kiszonej kapusty

Fuczki – placki z kiszonej kapusty

Popularne w Bieszczadach. Fuczki przypominają placki ziemniaczane, tylko zamiast utartych ziemniaków daje się kapustę kiszoną, którą łączy się z gęstym ciastem naleśnikowym.

Fuczki to potrawa regionalna kuchni łemkowskiej. Przyrządza się je zarówno z gotowanej, jak i surowej kiszonej kapusty. Moim zdaniem te drugie są smaczniejsze. Pamiętajcie, że sekretem tej potrawy jest dobrej jakości naturalnie kiszona kapusta, delikatna w smaku, nie przekiszona.

Nie sądziłam, że placki z kiszonej kapusty okażą się takie smaczne! To jeden z moich kulinarnych faworytów. Placki kapuściane polecam szczególnie fanom wyrazistych smaków. Lubię do nich wracać, zwłaszcza że placki z kapusty robi się stosunkowo szybko w przeciwieństwie do placków ziemniaczanych. Bieszczadzkie fuczki wspaniale się komponują z sosem czosnkowym.

Zobacz takżeproziaki – podkarpackie placki na sodzie.

(12 sztuk)

Składniki:

– 500g kapusty kiszonej (najlepiej z dodatkiem startej marchewki)

– 1 ½ szklanki mąki

– 1 szklanka mleka

– 1 jajko

– 1 cebula

– 2 ząbki czosnku

– 1 łyżeczka majeranku

– ½ łyżeczki cząbru (opcjonalnie)

– kminek (opcjonalnie)

– sól, pieprz, maggi

Dodatkowo:

– olej do smażenia

Jak zrobić fuczki – placki z kiszonej kapusty?

Kapustę kiszoną dokładnie odcisnąć z soku, następnie pokroić nożem na mniejsze kawałki. Do miski wbić jajko, wsypać mąkę, wlać mleko – dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitego ciasta.

Masę doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i maggi. Na koniec dodać odciśniętą i pokrojoną kapustę. Wymieszać. Masa powinna mieć wyrazisty smak.

Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać porcje ciasta (2 łyżki na 1 placek). Placki z kapusty kiszonej smażyć do uzyskania złotego koloru z obu stron. Po usmażeniu odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Fuczki podawać polane śmietaną lub z sosem czosnkowym. Można posypać natką pietruszki lub koperkiem.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Fuczki - placki z kiszonej kapusty
+ 5
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

4 komentarzy

  1. Masz wspaniałe przepisy :) jestem pod ich wrażeniem, a placki to można robić na milion sposobów :) rewelacja
    Kolejny super przepis, i juz go zabieram :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close