Pasta z awokado – guacamole
Pasta z awokado – guacamole
Rodem z Meksyku. Guacamole czyli pasta z awokado jest popularnym dodatkiem do wielu dań kuchni meksykańskiej jak chociażby quesadilla, tacos czy burrito. W Polsce zwolennicy guacamole spożywają tę pastę do kanapek często zamiast masła. Pasta z awokado jest bowiem tłusta, w smaku zaś kwaskowo-pikantna.
Przepis na meksykańską pastę z awokado guacamole jest szybki i prosty. W oryginale składa się na nią roztarty widelcem miąższ awokado, sok z limonki oraz sól. Z racji, iż owoc awokado jest z natury mdły, warto dodać świeżą lub mieloną papryczkę chili, cebulę, listki kolendry a także najlepiej sok z limonki, które nadają guacamole charakterystycznego smaku.
Awokado to inaczej smaczliwka. Jest to owoc bogaty tłuszcze nienasycone (około 30%). Awokado stanowi doskonały zamiennik masła. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę C, E, K, H, błonnik, fitosterole, antyoksydanty oraz związki mineralne (cynk, miedź, potas, magnez, wapń, fosfor, mangan). Kupując awokado zwróćcie uwagę na to, aby było dojrzałe i miękkie po naciśnięciu skórki. Mnie się trafiło zbyt twarde i na zdjęciach wyszła sałatka ale za to równie smaczna jak pasta 🙂
Zobacz także
→ pasta z kaszy jaglanej z jabłkiem i cebulą
→ pasta na kanapki z pieczonej papryki.
Guacamole – przepis
(Dla 3 osób)
Składniki:
– 2 dojrzałe miękkie awokado
– trochę świeżej papryczki chili lub szczypta mielonego chili
– 1 ząbek czosnku
– 1 mała cebula (najlepiej czerwona)
– 2 łyżki posiekanej kolendry
– sok z połowy limonki
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– sól, pieprz
Opcjonalne dodatki:
– pomidorki koktajlowe lub pomidor sparzony, pokrojony w kostkę
– szczypta mielonego kminu rzymskiego (kumin)
▌Jak zrobić pastę z awokado – guacamole?
Awokado umyć, przekroić nożem na pół, połówki przekręcić w przeciwnym kierunku. Usunąć pestkę z wnętrza uderzając ją lekko ostrzem noża. Miąższ wydrążyć łyżką. Pokroić w kostkę, następnie rozgnieść widelcem na pastę. Awokado skropić od razu sokiem z limonki albo cytryny, przez nie nie będzie ciemnieć.
Dodać drobno pokrojoną drobną papryczkę chili, usunąć wcześniej pestki z wnętrza. Na koniec dodać drobno posiekaną kolendrę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz oliwę z oliwek. Pastę dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą, ewentualnie szczyptą kminu rzymskiego. Pastę z awokado guacamole podawać do pieczywa, także zamiast masła albo do chipsów kukurydzianych.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć