Mięsa

Pierś z kurczaka w sosie śmietanowym z pieczarkami

Pierś z kurczaka w sosie śmietanowym z pieczarkami

Soczysty kurczak w kremowym sosie śmietanowym z dodatkiem pieczarek i natki pietruszki. Pyszne danie obiadowe, które przygotujecie w około 30 minut. Do tego ziemniaczki puree, kluseczki albo makaron i dowolna surówka.

Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym na bazie śmietanki 30% to jedno z moich ulubionych dań. Sok z cytryny możecie zastąpić około 1/2 szklanki białego wina wytrawnego lub półwytrawngo.

Do tego dania nalepiej nadają się raczej małe pojedyncze piersi z kurczaka, które nie sa zbyt grube i których nie będzie trzeba rozkrajać wzdłuż.

Zobacz także → kurczak w sosie słodko-kwaśnym.

(dla 4 osób)

Składniki:

– 4 pojedyńcze nieduże piersi z kurczaka

– 2 cebule

– 4 ząbki czosnku

– 250g pieczarek

– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

– 1 duże opakowanie śmietanki 30% (330 ml)

– około 3/4-1 szklanka wody lub bulionu

– olej do smażenia

– sok z ½ cytryny

– 1 łyżka octu balsamicznego (opcjonalnie)

– czosnek granulowany lub staropolski

– przyprawa ognista lub przyprawa do kurczaka

– 1-2 łyżeczki mąki (opcjonalnie)

– sól, pieprz

Jak zrobić pierś z kurczaka w sosie śmietanowym z pieczarkami?

Piersi z kurczaka (jeśli są duże wówczas rozkroić wzdłuż na dwa kotlety) naciąć ostrym nożem wzdłuż i wszerz nożem tworząc kratkę. Posypać solą pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz przyprawą ognistą lub inną np. przyprawą do kurczaka.

Cebule obrać i pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Pieczarki umyć i (ja nie obieram ze skórki) pokroić na mniejsze kawałki. Natkę pietruszki umyć i posiekać nożem.

Kurczaka podsmażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Przełożyć na półmisek. Na pozostałym tłuszczu zeszklić cebule, dodać pieczarki i smażyć kilka minut aż puszczą sok – posolić, dodać posiekany czosnek, ew. ocet balsamiczny oraz sok z połowy cytryny. Włożyć z powrotem podsmażone piersi kurczaka, podlać mięso wodą lub bulionem, wlać śmietankę, posolić i posypać pieprzem.

Pierś z kurczaka w sosie dusić na małym ogniu przez 20 minut. Sos powinien nieco zgęstnieć. W razie potrzeby sos zagęścić 1-2 łyżeczkami mąki rozrobionej w 1/4 szklanki wody. Na koniec dodać natkę pietruszki. Patelnie zestawić z ognia. Kurczaka w sosie śmietanowym podawać z ziemniakami puree, kluseczkami lub makaronem i ulubioną surówką.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Pierś z kurczaka w sosie śmietanowym z pieczarkami
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close