Ryż z jabłkami


Ryż z jabłkami

To przepyszne danie na słodko, które może służyć również jako przekąska czy deser. Ryż z jabłkami uwielbiałam szczególnie kiedy byłam dzieckiem. Często prosiłam mamę, by mi go przyrządzała na kolację. Potrawę wzbogaciłam dodatkiem suszonych śliwek. Ryż z jabłkami świetnie komponuje się z cynamonem, pokruszonymi orzechami włoskimi oraz z dodatkiem bitej śmietany. Polecam wam również ryż zapiekany z jabłkami cynamonem.

(Dla 2 osób)

Składniki:

– 1 woreczek ryżu (100g)

– 3-4 jabłka

– garść suszonych śliwek kalifornijskich

– 1 płaska łyżeczka cynamonu

– 1 łyżeczka masła

– 2-3 krople esencji waniliowej

– 2 goździki (opcjonalnie)

– cukier (wedle uznania)

– bita śmietana i garść pokruszonych orzechów (opcjonalnie)

Jak zrobić ryż z jabłkami?

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i uprażyć z dodatkiem masła. Dusić z dodatkiem goździków, aż puszczą sok i zmiękną. Śliwki zalać na chwilę wrzątkiem, po czym odsączyć. Pokroić i dodać do jabłek. Jabłka i śliwki doprawić cynamonem, dodać esencję waniliową oraz cukier wedle uznania. Dusić na małym ogniu jeszcze chwilę. Ryż wyłożyć na talerze, następnie uduszone jabłka ze śliwkami. Ryż można polać bitą śmietaną i  posypać pokruszonymi orzechami.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Pierogi z mięsem
Nastepny Naleśniki z serem i brzoskwiniami

2 komentarze

  1. shaday
    20 września 2011
    Odpowiedz

    Uwielbiam to danie :) Pyszne, rozgrzewające, i te jesienne aromaty… Chociaż częściej jest to u mnie śniadanie, niż obiad.

  2. Helen
    20 września 2011
    Odpowiedz

    Ja to danie zazwyczaj jem na kolację niż na obiad.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *