Ryż z jabłkami i suszonymi śliwkami


Ryż z prażonymi jabłkami na słodko, kto go nie lubi? :-) Dodałam suszone śliwki. Danie świetnie komponuje się z pokruszonymi orzechami włoskimi oraz z dodatkiem bitej śmietany.

(Dla 2 osób)
Składniki:

– 1 woreczek ryżu

– 3-4 jabłka

– garść suszonych śliwek kalifornijskich

– 1 płaska łyżeczka cynamonu

– 1 łyżeczka masła

– 2-3 krople esencji waniliowej

-2 goździki (opcjonalnie)

– cukier (wedle uznania)

– bita śmietana i garść pokruszonych orzechów (opcjonalnie)

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i uprażyć z dodatkiem masła. Dusić, aż puszczą sok i zmiękną. Śliwki sparzyć chwilę we wrzątku. Pokroić i dodać pokrojone do jabłek.  Dodać cynamon, goździki, esencję waniliową oraz cukier wedle uznania. Dusić na małym ogniu jeszcze chwilę. Ryż wyłożyć na talerze, następnie uduszone jabłka ze śliwkami.Można polać bitą śmietaną i dodać pokruszone orzechy.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

ryz-z-jablkami-i-suszonymi-sliwkami4ryz-z-jablkami-i-suszonymi-sliwkamiryz-z-jablkami-i-suszonymi-sliwkami3ryz-z-jablkami-i-suszonymi-sliwkami1
loading...
loading...
Poprzedni Pierogi z mięsem
Nastepny Naleśniki z serem i brzoskwiniami

2 komentarze

  1. shaday
    20 września 2011
    Odpowiedz

    Uwielbiam to danie :) Pyszne, rozgrzewające, i te jesienne aromaty… Chociaż częściej jest to u mnie śniadanie, niż obiad.

  2. Helen
    20 września 2011
    Odpowiedz

    Ja to danie zazwyczaj jem na kolację niż na obiad.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *