Ciasto Kilimandżaro


ciasto kilimandzaro

Przestawiam wam ciasto o wdzięcznej nazwie Kilimandżaro. To klasyczny przekładaniec zawierający dwie warstwy ciemnego biszkoptu, masę jabłkową uszlachetnioną galaretką pomarańczową oraz masę budyniową. Całość wieńczy polewa czekoladowa. Ciasto Kilimandżaro pochodzi z książki 103 Ciasta Siostry Anastazji. Powiem krótko: jest przepyszne i zdecydowanie warte zachodu. Nie jest trudne, trzeba tylko poświęcić mu trochę wolnego czasu. Zapewniam was jednak, że wasi domownicy czy goście, będą nim zachwyceni. Ciasto z racji efektownego wyglądu, doskonale sprawdzi się na wszelkie domowe przyjęcia czy też na święta. Upiekłam je na urodziny męża ☺ Zachęcam was gorąco do spróbowania.

ciasto kilimandzaro

(prostokątna blacha, użyłam takiej o wym. 21×32 cm)

Składniki:

Biszkopt:

– 8 jajek

– 6 łyżek mąki

– 4 łyżki kakao

– 1 szklanka cukru

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 1 łyżka wody

Masa jabłkowa:

– 1,5 kg jabłek (użyłam szarej renety)

– 2 galaretki pomarańczowe

– 1 łyżka masła

Masa budyniowa:

– 500 ml mleka

– 2 łyżki mąki pszennej

– 2 łyżki mąki ziemniaczanej

– ½ szklanki cukru

– 2 żółtka

– 250g miękkiego masła

Polewa:

– tabliczka (100g) gorzkiej czekolady

– 1 łyżka masła

– 1-2 łyżki mleka

Przygotowanie ciasta najlepiej rozpocząć od ugotowania budyniu, a następnie zrobienia masy jabłkowej. Na koniec pieczemy biszkopt.

Masa budyniowa:

W ok. 150 ml mleka rozrobić obie mąki i żółtka. Resztę mleka zagotować razem z cukrem. Do gotującego mleka wlać mieszankę, energicznie mieszać i chwilę pogotować do momentu zgęstnienia budyniu. Pozostawić do całkowitego ostudzenia. Następnie miękkie masło utrzeć mikserem na puch, po czym dodawać po łyżce budyniu.

Masa jabłkowa:

Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dusić na łyżce masła przez 10 minut, po czym wsypać galaretki, wymieszać dokładnie i dusić przez 2-3 minuty. Pozostawić do ostudzenia i lekkiego stężenia.

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo żółtka, a potem cukier. Mąki, proszek i kakao przesiać przez sito. Wsypać do ciasta. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej blachy o wym. 21×32 cm. Piec 30-35 minut w temperaturze 180°C (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt ostudzić. Następnie przekroić poziomo na pół.

Złożenie ciasta:

Jeden blat biszkoptu przełożyć z powrotem do blachy. Wyłożyć na niego lekko tężejącą masę jabłkową, wyrównać. Następnie wyłożyć masę budyniową i wyrównać. Przykryć drugim blatem ciasta. Delikatnie docisnąć. Przygotować polewę.

W rondelku rozpuścić czekoladę, łyżkę masła oraz mleka. Gorącą polewę wyłożyć na ciasto. Ciasto przed podaniem schłodzić kilka godzin w lodówce. Ciasto przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Helen G.

ciasto kilimandzarociasto kilimandzarociasto kilimandzaro

Poprzedni Bułki razowe
Nastepny Szarlotka z bezą - najlepsza

9 komentarzy

  1. Agata Kądziołka
    11 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Ah, gdybym tylko umiała takie cudo stworzyć :)

    • Helen G.
      Helen G.
      11 kwietnia 2017
      Odpowiedz

      Ciasto na szczęście nie jest zbyt skomplikowane :)

  2. Ewelina Serafińska
    11 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    apetyczne ! :)

  3. Królowa Karo
    16 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Wygląda naprawdę smakowicie!

  4. Opalanka
    18 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Łatwe i pyszne, dobrze wyglądające. Bardzo lubię:)

  5. kasiula
    27 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Ja chyba zacznę od biszkoptu,będzie miał czas na wystudzenie.Korci mnie ,choć jestem na diecie „bezciastkowej”.Pocieszam się ,że mało cukru użyłaś.

    • Helen G.
      Helen G.
      27 kwietnia 2017
      Odpowiedz

      Jak uważasz, choć biszkopt dość szybko stygnie. Najwięcej czasu zajmuje masa jabłkowa i studzenie budyniu.

  6. kasiula
    27 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Ale fajny blog prowadzisz.

    • Helen G.
      Helen G.
      27 kwietnia 2017
      Odpowiedz

      Dziękuję serdecznie za komplement :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *