Ciasta i ciasteczka

Ciasto Kilimandżaro

Ciasto Kilimandżaro

To klasyczny przekładaniec z dwiema warstwami ciemnego biszkoptu, masą jabłkową uszlachetnioną galaretką pomarańczową oraz masą budyniową. Całość wieńczy polewa czekoladowa. Przepis na ciasto Kilimandżaro pochodzi z książki 103 Ciasta Siostry Anastazji. Powiem krótko: jest przepyszne i zdecydowanie warte zachodu. Ciasto może nie jest trudne, lecz trzeba tylko poświęcić mu trochę wolnego czasu. Zapewniam was jednak, że wasi domownicy czy goście, będą nim zachwyceni. Ciasto z racji efektownego wyglądu, doskonale sprawdzi się na wszelkie domowe przyjęcia czy też na święta. Upiekłam je na urodziny męża ☺ Zachęcam was gorąco do spróbowania.

(prostokątna blacha, użyłam takiej o wym. 21×32 cm)

Składniki:

Biszkopt:

– 8 jajek

– 6 łyżek mąki

– 4 łyżki kakao

– 1 szklanka cukru

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 1 łyżka wody

Masa jabłkowa:

– 1,5 kg jabłek (użyłam szarej renety)

– 2 galaretki pomarańczowe

– 1 łyżka masła

Masa budyniowa:

– 500 ml mleka

– 2 łyżki mąki pszennej

– 2 łyżki mąki ziemniaczanej

– ½ szklanki cukru

– 2 żółtka

– 250g miękkiego masła

Polewa:

– tabliczka (100g) gorzkiej czekolady

– 1 łyżka masła

– 1-2 łyżki mleka

Jak zrobić ciasto Kilimandżaro?

Przygotowanie ciasta najlepiej rozpocząć od ugotowania budyniu, a następnie zrobienia masy jabłkowej. Na koniec pieczemy biszkopt.

Masa budyniowa: W ok. 150 ml mleka rozrobić obie mąki i żółtka. Resztę mleka zagotować razem z cukrem. Do gotującego mleka wlać mieszankę, energicznie mieszać i chwilę pogotować do momentu zgęstnienia budyniu. Pozostawić do całkowitego ostudzenia. Następnie miękkie masło utrzeć mikserem na puch, po czym dodawać po łyżce budyniu.

Masa jabłkowa: Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dusić na łyżce masła przez 10 minut, po czym wsypać galaretki, wymieszać dokładnie i dusić przez 2-3 minuty. Pozostawić do ostudzenia i lekkiego stężenia.

Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo żółtka, a potem cukier. Mąki, proszek i kakao przesiać przez sito. Wsypać do ciasta. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej blachy o wym. 21×32 cm. Piec 30-35 minut w temperaturze 180°C (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt ostudzić. Następnie przekroić poziomo na pół.

Złożenie ciasta: Jeden blat biszkoptu przełożyć z powrotem do blachy. Wyłożyć na niego lekko tężejącą masę jabłkową, wyrównać. Następnie wyłożyć masę budyniową i wyrównać. Przykryć drugim blatem ciasta. Delikatnie docisnąć. Przygotować polewę.

W rondelku rozpuścić czekoladę, łyżkę masła oraz mleka. Gorącą polewę wyłożyć na ciasto. Ciasto przed podaniem schłodzić kilka godzin w lodówce. Ciasto Kilimandżaro przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Helen G.

Ciasto Kilimandżaro
+ 5
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

9 komentarzy

  1. Ja chyba zacznę od biszkoptu,będzie miał czas na wystudzenie.Korci mnie ,choć jestem na diecie „bezciastkowej”.Pocieszam się ,że mało cukru użyłaś.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button