Porady kuchenne

Jak ugotować szparagi?

Szparagi choć są bardzo smaczne i do tego lekkostrawne, sezon na te warzywa trwa jedynie kilka tygodni, od maja do czerwca. Być może dlatego nie są tak popularne, jak kapusta czy pomidory. Dawniej szparagi uważano za pewien luksus. Obecnie coraz częściej kupujemy ten sezonowe warzywa. Najczęściej wybieramy szparagi zielone. Pozostałe odmiany to szparagi białe, które są niego grubsze i łykowate w smaku oraz fioletowe – słodkawe o intensywnym smaku i zapachu.

 

Szparagi – właściwości odżywcze

Warto jeść szparagi z uwagi na ich działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Szparagi są źródłem witamin C, E, K, beta-karotenu a także kwasu foliowego, żelaza, fosforu, potasu, wapnia, cynku, miedzi i selenu. Zawierają też luteinę i zeaksantynę odpowiedzialną za prawidłowe widzenie, ponadto błonnik i inulinę. Szparagi mają niewiele kalorii (w 100g zawierają tylko 22 kcal). Warto dodać, że warzywo to uznawane jest za afrodyzjak.

 

Jak wybierać szparagi?

Kupując szparagi należy zwrócić uwagę na to, aby były jędrne, główki zamknięte, zaś końcówki wilgotne. Pocierane o siebie szparagi, powinny dawać charakterystyczny odgłos skrzypienia. Świeżo kupione szparagi, najlepiej owinięte w wilgotną ściereczkę można przechowywać w lodówce do 3 dni.

 

Jak ugotować szparagi?

 

Jak gotować szparagi?

Szparagi należy najpierw umyć pod bieżącą wodą. Białe szparagi wymagają obrania (za wyjątkiem główek) przy pomocy obieraczki do warzyw. Należy usunąć też zdrewniałe końcówki. Zielonych szparagów nie trzeba obierać. Należy jedynie odciąć końcówki (około 1/3 długości szparaga).

 

Szparagi powinno się gotować najlepiej w wysokim garnku, związane nitką, z dodatkiem 1 łyżeczki cukru i 1 łyżeczki soli. Szparagi można też ugotować na parze albo upiec w piekarniku. Trzeba je wtedy lekko posolić i posypać pieprzem. 

 

Szparagi zielone gotujemy – 7-10 min.

Szparagi białe i fioletowe gotujemy – 10-15 min (zależności od grubości).

 

 

Jak ugotować szparagi?

Można do gotujących się szparagów wlać odrobinę mleka lub soku z cytryny. Główki szparagów powinny znaleźć się powyżej linii wody. Szparagi gotujemy na średnim ogniu. Są specjalne garnki do gotowania szparagów.

Stopień miękkości szparagów należy sprawdzić widelcem. Powinny być miękkie ale nadal jędrne, o intensywnym kolorze i nie rozgotowane. Szparagi są z natury delikatne w smaku.

 

Szparagi – jak podawać?

Szparagi można podać jako dodatek do obiadu zamiast surówki, zarówno do dań mięsnych, ryb, jak i jarskich. Bardzo smaczna jest zupa – krem ze szparagów. Szparagi świetnie smakują również jako składnik sałatki na zimno, tart, omletów, makaronu czy zapiekanek. Można pokroić je na mniejsze kawałki, skropić oliwą oliwek, posypać solą, pieprzem a następnie startym żółtym serem  i następnie zapiec w piekarniku. Szparagi dobrze komponują się np. z jajkiem sadzonym.

Jak ugotować szparagi?

 

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Jeden komentarz

  1. Pysznie, też już zaczęłam sezon szparagowy, chociaż ostatnio nie gotowałam, tylko smażyłam zielone szparagi na patelni z czosnkiem i płatkami migdałów :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close