Ryby i owoce morzaŚniadanie

Pasta z wędzonego pstrąga

Pasta z wędzonego pstrąga

Z jajkiem, ogórkiem kiszonym i chrzanem. Bardzo smaczna i pożywna pasta kanapkowa z wędzonego pstrąga. Idealnie komponuje się ze szczypiorkiem. Wyśmienita pasta rybna z pstrąga zarówno na śniadanie, jak i na kolację.

Wędzony pstrąg, podobnie jak makrela są rybami ogólnodostępnymi w większości marketów. Można je kupić nawet w dyskontach. Wędzony pstrąg w całości jest wypatroszony, wystarczy pozbawić rybę ości i skóry.

Zobacz także → pasta na kanapki z twarogu i papryki.

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 1 wędzony pstrąg

– 3 jajka ugotowane na twardo

– 2-3 ogórki kiszone

– 1 cebulka szalotka

– 1 łyżka oleju

– 2 łyżki majonezu

– szczypiorek

– 3-4 łyżeczki soku z cytryny

– 1 łyżeczka chrzanu

– sól, pieprz

Jak zrobić pastę z wędzonego pstrąga?

Mięso z pstrąga obrać ze skóry i ości, rozdrobnić nożem. Ugotowane na twardo jajka obrać ze skorupek i drobno posiekać. Ogórki odsączyć z zalewy i również pokroić w drobną kosteczkę. Jajka i ogórki dodać do ryby. Szalotkę (cebulkę) drobno pokroić i zeszklić na łyżce oleju lub masła, dodać do reszty składników.

Pastę z wędzonego pstrąga połączyć z majonezem. Doprawić do smaku solą (lecz nie za dużo, bo ryba jest słonawa), świeżo zmielonym pieprzem, sokiem z cytryny oraz chrzanem. Przełożyć do miseczki. Wierzch pasty uderokorować posiekanym szczypiorkiem. Pastę z wędzonego pstrąga podawać do pieczywa na śniadanie bądź kolację.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Pasta z wędzonego pstrąga
+ 5
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close