Mięsa

Gulasz z indyka w sosie pieczarkowym

Gulasz z indyka w sosie pieczarkowym

Popularne i smaczne danie mięsne. Gulasz z indyka z pieczarkami jest chętnie przyrządzaną potrawą z uwagi szybkość przygotowania. Mięso drobiowe, w tym przypadku z piersi indyka nie wymaga długiego duszenia jak chociażby wołowina albo szynka. Gulasz drobiowy z dodatkiem wędzonego boczku, który nieźle podnosi jego walory smakowe.

Filet z indyka jest delikatny w smaku, lubiany przez osoby starsze oraz dzieci. Gulasz z indyka w sosie pieczarkowym świetnie komponuje się z kaszą albo z ryżem.

Zobacz także → gulasz z indyka z papryką.

(dla 4-5 osób)

Składniki:

– 700g piersi z indyka

– 150g wędzonego boczku

– 1 duża cebula

– 3 ząbki czosnku

– 400g pieczarek

– 2 liście laurowe

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– 1,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki

– 1 łyżeczka majeranku

– 1 łyżeczka ziół prowansalnskich

– około 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

– ½ łyżeczki czosnku granulowanego

– 2 łyżki octu balsamicznego (opcjonalnie)

– 2 łyżki mąki

– 2 łyżki śmietany 18%

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– olej do podsmażenia mięsa i pieczarek

Jak zrobić gulasz z indyka w sosie pieczarkowym?

Mięso z indyka opłukać pod zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pierś z indyka pokroić w większą kostkę. Mięso posypać około ¾ łyżeczki soli, około ½ łyżeczki pieprzu, mieloną słodką papryką, majerankiem ziołami prowansalskimi i czosnkiem granulowanym. Dodać opcjonalnie ocet balsamiczny. Mięso na gulasz dokładnie wymieszać z octem balsamicznym i przyprawami. Odstawić na 20 minut.

Pokrojony w małą kostkę boczek stopić na patelni na minimalnym ogniu. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć kilka minut. Przełożyć do garnka. Na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć mięso z indyka na dużym ogniu na rumiano z obu stron. Dodać drobno posiekany czosnek i smażyć jeszcze minutę, by uwolnił się aromat czosnku. Indyka przełożyć do garnka.

Mięso podlać wodą, tyle tylko by je ledwie zakrywała. Wrzucić liście laurowe i ziele angielskie. Gulasz dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez 25 miniut.

W międzyczasie umyć i obrać pieczarki, pokroić grubsze w plastry. Podsmażyć na oleju lub maśle. Posolić, posypać pieprzem i szczyptą mielonej gałki muszkatołowej. Dodać do mięsa i dusić jeszcze 10-15 minut. Mięso po tym czasie powinno być już miękkie.

Sos pieczarkowy: W ¼ szklanki wody rozrobić 2 łyżki mąki, tak by nie było grudek, dodać 2 łyżki śmietany oraz kilka łyżek gorącego wywaru, następnie dodać do gulaszu, wymieszać i zagotować. Gulasz drobiowy w sosie pieczarkowym podać z ziemniakami puree, kluskami śląskimi lub kaszą i ulubioną surówką.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Gulasz z indyka w sosie pieczarkowym
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close