Potrawy ŚwiąteczneProdukty prozdrowotneŚniadanieSosyWegetariańskie

Domowy majonez

Domowy majonez

Jest szybki, smaczny i przede wszystkim dużo zdrowszy od kupnego. Sklepowe majonezy niestety bazują na tanich, niskiej jakości olejach, zwykle rafinowanych. Poza tym znajdziemy w nich różne dodatki, jak ocet spirytusowy, zagęstniki czy konserwanty.

Domowy majonez jest oparty wyłącznie na naturalnych składnikach. Co więcej możecie wzbogacić go o dodatek dobrego oleju, który zawiera  cenne kwasy NNKT. Dobrze, by był to olej tłoczony na zimno, nierafinowany.

Najlepiej nadają się do tego celu oleje o w miarę neutralnym smaku, jak np. olej rzepakowy, słonecznikowy, olej lniany lub oliwa z oliwek. Raz zrobiłam majonez na bazie oleju kukurydzianego, lecz jego aromat gryzł się, psując efekt. Najczęściej wybieram olej rzepakowy albo lniany. Można też użyć oleju rzepakowego i oliwy z oliwek w ilości 1:1. Na podane w przepisie proporcje oleju daję 2 żółtka, gdyż preferuję gęsty majonez. Ale z powodzeniem możecie dać tylko 1 żółtko, jeśli wolicie rzadszy lub dać nieco więcej oleju. Zresztą na zdjęciach pokazuję majonez rzadszy (dwa pierwsze zdjęcia) i gęstszy (z dwoma żółtkami).

Do domowego majonezu najlepiej abyście użyli jaj kategorii z wolnego chowu (1) lub ekologicznych (0). Oprócz dobrego oleju możecie wzbogacić majonez dodatkiem soku z cytryny zamiast niezdrowego octu spirytusowego, dodać dobrą sól (morską albo himalajską) a biały cukier zastąpić ksylitolem albo miodem. Polecam oprócz tradycyjnego czarnego pieprzu dać również szczyptę chili, fajnie podkreśli smak.

Niektórzy też dodają do majonezu chrzan albo ząbek czosnku, wedle waszego uznania i przeznaczenia majonezu. Taki domowy majonez jest moim zdaniem smaczniejszy od kupnego ale i też przede wszystkim zdrowszy. W zależności od rodzaju użytego oleju może przybierać barwę mniej lub bardziej żółtą. Zatem do dzieła!

(średniej wielkości słoik)

Składniki:

– 200ml dobrego oleju o neutralnym smaku, najlepiej tłoczonego na zimno (np. rzepakowy, słonecznikowy, lniany, rzepak+ oliwa z oliwek pół na pół)

– 1-2 żółtka

– 1 łyżeczka musztardy

– ⅓ łyżeczki soli

– 1 łyżeczka cukru/ksylitolu (u mnie miód)

– szczypta pieprzu

– szczypta chili

– 3 łyżki soku z cytryny

Dodatki (opcjonalnie):

◈ chrzan

◈ czosnek

◈ kapary

◈ zioła

Jak zrobić domowy majonez?

W osobnym naczyniu albo docelowym słoiku, w którym będziemy przechowywać majonez umieścić wpierw żółtka (jajka należy wcześniej sparzyć wrzątkiem), dodać olej, przyprawy i musztardę. Na koniec dodać sok z cytryny.

Włożyć końcówkę blendera i miksować do uzyskania gładkiej emulsji z początku u dołu pojemnika. Po około 30-40 sekundach powoli unosić blender ruchami góra-dół. Majonez będzie gotowy, kiedy będzie miał aksamitną, gładką konsystencję. W razie potrzeby dodać którejś z przypraw.

Masę przełożyć do słoika, jeśli przyrządzaliśmy ją w osobnym naczyniu. Majonez domowy może być teoretycznie przechowywany do 2 tygodni w lodówce, chociaż ja osobiście staram się go zużyć w przeciągu 1 tygodnia, tak dla bezpieczeństwa (używamy surowych żółtek a majonez pozbawiony jest konserwantów). Domowy majonez stosować zarówno na kanapki z wędliną czy serem, jak i do jajek czy wszelkich sałatek.

Smacznego!

Helen G.

Domowy majonez
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

9 komentarzy

  1. Ten przepis nie mógł pojawić się w lepszym momencie 🙂 Tak sobie dzisiaj rano wymarzyłam domowy majonez do jajeczek 🙂

  2. Ostatnio też robiłam swój majonez, bo jak czytam etykietkę na tych kupnych, to mnie od nich odrzuca…

Skomentuj Helen G. Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button