
Domowy majonez
Jest szybki, smaczny i przede wszystkim dużo zdrowszy od kupnego. Sklepowe majonezy niestety bazują na tanich, niskiej jakości olejach, zwykle rafinowanych. Poza tym znajdziemy w nich różne dodatki, jak ocet spirytusowy, zagęstniki czy konserwanty.
Domowy majonez jest oparty wyłącznie na naturalnych składnikach. Co więcej możecie wzbogacić go o dodatek dobrego oleju, który zawiera cenne kwasy NNKT. Dobrze, by był to olej tłoczony na zimno, nierafinowany.
Najlepiej nadają się do tego celu oleje o w miarę neutralnym smaku, jak np. olej rzepakowy, słonecznikowy, olej lniany lub oliwa z oliwek. Raz zrobiłam majonez na bazie oleju kukurydzianego, lecz jego aromat gryzł się, psując efekt. Najczęściej wybieram olej rzepakowy albo lniany. Można też użyć oleju rzepakowego i oliwy z oliwek w ilości 1:1. Na podane w przepisie proporcje oleju daję 2 żółtka, gdyż preferuję gęsty majonez. Ale z powodzeniem możecie dać tylko 1 żółtko, jeśli wolicie rzadszy lub dać nieco więcej oleju. Zresztą na zdjęciach pokazuję majonez rzadszy (dwa pierwsze zdjęcia) i gęstszy (z dwoma żółtkami).
Do domowego majonezu najlepiej abyście użyli jaj kategorii z wolnego chowu (1) lub ekologicznych (0). Oprócz dobrego oleju możecie wzbogacić majonez dodatkiem soku z cytryny zamiast niezdrowego octu spirytusowego, dodać dobrą sól (morską albo himalajską) a biały cukier zastąpić ksylitolem albo miodem. Polecam oprócz tradycyjnego czarnego pieprzu dać również szczyptę chili, fajnie podkreśli smak.
Niektórzy też dodają do majonezu chrzan albo ząbek czosnku, wedle waszego uznania i przeznaczenia majonezu. Taki domowy majonez jest moim zdaniem smaczniejszy od kupnego ale i też przede wszystkim zdrowszy. W zależności od rodzaju użytego oleju może przybierać barwę mniej lub bardziej żółtą. Zatem do dzieła!
(średniej wielkości słoik)
Składniki:
– 200ml dobrego oleju o neutralnym smaku, najlepiej tłoczonego na zimno (np. rzepakowy, słonecznikowy, lniany, rzepak+ oliwa z oliwek pół na pół)
– 1-2 żółtka
– 1 łyżeczka musztardy
– ⅓ łyżeczki soli
– 1 łyżeczka cukru/ksylitolu (u mnie miód)
– szczypta pieprzu
– szczypta chili
– 3 łyżki soku z cytryny
Dodatki (opcjonalnie):
◈ chrzan
◈ czosnek
◈ kapary
◈ zioła
▌Jak zrobić domowy majonez?
W osobnym naczyniu albo docelowym słoiku, w którym będziemy przechowywać majonez umieścić wpierw żółtka (jajka należy wcześniej sparzyć wrzątkiem), dodać olej, przyprawy i musztardę. Na koniec dodać sok z cytryny.
Włożyć końcówkę blendera i miksować do uzyskania gładkiej emulsji z początku u dołu pojemnika. Po około 30-40 sekundach powoli unosić blender ruchami góra-dół. Majonez będzie gotowy, kiedy będzie miał aksamitną, gładką konsystencję. W razie potrzeby dodać którejś z przypraw.
Masę przełożyć do słoika, jeśli przyrządzaliśmy ją w osobnym naczyniu. Majonez domowy może być teoretycznie przechowywany do 2 tygodni w lodówce, chociaż ja osobiście staram się go zużyć w przeciągu 1 tygodnia, tak dla bezpieczeństwa (używamy surowych żółtek a majonez pozbawiony jest konserwantów). Domowy majonez stosować zarówno na kanapki z wędliną czy serem, jak i do jajek czy wszelkich sałatek.
Smacznego!
Helen G.

Galeria zdjęć
Nigdy nie robiłam domowego majonezu, ale pamiętam z dzieciństwa, że mama robiła często.
Tak, kiedyś robiło się majonez znacznie częściej, bo w sklepy często były puste
Ten przepis nie mógł pojawić się w lepszym momencie
Tak sobie dzisiaj rano wymarzyłam domowy majonez do jajeczek 
Ciekawa jestem jak Twoje wrażenia
Ostatnio też robiłam swój majonez, bo jak czytam etykietkę na tych kupnych, to mnie od nich odrzuca…
No niestety, kupne majonezy mają kiepskie składy.
Nieźle wygląda :-).
I nieźle smakuje
Od lat nie robiłam domowego majonezu, muszę znów spróbować