Słodycze


Słodycze są to produkty spożywcze oparte na bazie cukru, mąki, mleka, margaryny i dodatków jak kakao, bakalie, wiórki kokosowe.

Cukier rafinowany biały cukier powstaje z trzciny cukrowej lub buraka. Jest całkowicie pozbawiony składników mineralnych. Nazywa się go „cichym zabójcą” ze względu na jego niekorzystne działanie na organizm. Cukier osłabia odporność, niszczy magnez i potas, przyczynia się do powstania wielu chorób jak cukrzyca, otyłość, arterioskleroza, kandydoza (grzybica), choroby serca, próchnica, trudności w nauce u dzieci. Nadmiar spożywanego cukru odkłada się w tkankach powodując otyłość, nadciśnienie i zwiększenie poziomu cholesterolu we krwi.   Kaloryczność: 1 łyżeczka cukru (40g) – 40 kcal, 100g – 400 kcal.

Czekoladapowstaje z miazgi kakaowej, margaryny bądź masła kakaowego, cukru oraz dodatków w zależności od rodzaju (np. bakalie, orzechy, kawa, karmel). Czekolada zawiera   witaminy  A, B2, B3, B6, B12, E oraz magnez, potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk i miedź. Poprawia nastrój  i przeciwdziała depresji dzięki zawartości teobrominy, flawonoidów, fenylotylaminy oraz kofeiny. Uznawana jest również za afrodyzjak. Za najzdrowszą czekoladę uchodzi czekolada gorzka z uwagi na najwyższą zawartość miazgi kakaowej  (70% – 95%) oraz najmniejszą zawartość cukru.

Kaloryczność:

czekolada gorzka – 505kcal/100g,

czekolada deserowa – 537 kcal/100g,

czekolada z orzechami -547 kcal/100g,

czekolada mleczna – 526 kcal/100g,

czekolada biała – 564 kcal/100g.

Helen G.


Galeria zdjęć

loading...
loading...
Poprzedni Ryby oraz owoce morza
Nastepny Żurek tradycyjny

No Comment

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *