Porady kuchenne

Słodycze

Słodycze

To produkty spożywcze oparte na bazie cukru, mąki, mleka, margaryny i dodatków, jak kakao, bakalie czy też wiórki kokosowe.

Cukier

Rafinowany biały cukier powstaje z trzciny cukrowej lub buraka. Jest całkowicie pozbawiony składników mineralnych. Nazywa się go „cichym zabójcą” ze względu na jego niekorzystne działanie na organizm. Cukier osłabia odporność, niszczy magnez i potas, przyczynia się do powstania wielu chorób jak cukrzyca, otyłość, arterioskleroza, kandydoza (grzybica), choroby serca, próchnica, trudności w nauce u dzieci. Nadmiar spożywanego cukru odkłada się w tkankach powodując otyłość, nadciśnienie i zwiększenie poziomu cholesterolu we krwi.

Kaloryczność:

1 łyżeczka cukru (40g) – 40 kcal, 100g – 400 kcal.

Czekolada

Powstaje z miazgi kakaowej, margaryny bądź masła kakaowego, cukru oraz dodatków w zależności od rodzaju (np. bakalie, orzechy, kawa, karmel). Czekolada zawiera   witaminy  A, B2, B3, B6, B12, E oraz magnez, potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk i miedź. Poprawia nastrój  i przeciwdziała depresji dzięki zawartości teobrominy, flawonoidów, fenylotylaminy oraz kofeiny. Uznawana jest również za afrodyzjak. Za najzdrowszą czekoladę uchodzi czekolada gorzka z uwagi na najwyższą zawartość miazgi kakaowej  (70% – 95%) oraz najmniejszą zawartość cukru.

Kaloryczność:

czekolada gorzka – 505kcal/100g,

czekolada deserowa – 537 kcal/100g,

czekolada z orzechami -547 kcal/100g,

czekolada mleczna – 526 kcal/100g,

czekolada biała – 564 kcal/100g.

Helen G.

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button