Ciasta i ciasteczkaPotrawy regionalne

Drożdżowe ciasteczka z różą

Drożdżowe ciasteczka z różą

Są regionalnym przysmakiem kuchni Podkarpacia. Ciasteczka przyrządza się z ciasta drożdżowego i nadziewa marmoladą różaną. Za sprawą dodatku smalcu i ciekawego kształtu, drożdżowe ciasteczka z różą to inaczej rożki smalcówki z różą. Dodatek smalcu czyni je mięciutkimi. Swoją drogą, to nie sądziłam, że smalec może tak pozytywnie wpływać na smak ciastek 😉 Od razu przypomniałam sobie faworki, które również smaży się na smalcu. Z tej proporcji wchodzi znaczna ilość ciasteczek. Część możemy zamrozić albo przygotować ewentualnie z połowy proporcji.

Przepis zaczerpnęłam z książki „Tradycyjne potrawy Gminy Skołyszyn” (Koło Gospodyń Wiejskich Przysieki), nieco go modyfikując. W oryginale nie robi się zaczynu z drożdży, mleka, cukru i mąki, tylko zagniata się ciasto dodając suche drożdże, o konsystencji podobnej do ciasta na pierogi i czeka do jego wyrośnięcia.

(około 45 sztuk)

Składniki:

– 500g mąki tortowej

– 2 jajka

– 200 ml kwaśnej śmietany

– ⅓ kostki drożdży (30g)

– ½ szklanki ciepłego mleka

– 3 łyżki cukru

– ½ łyżeczki esencji waniliowej

– 1 kostka smalcu (200g)

– szczypta soli

Dodatkowo:

– marmolada różana

Jak zrobić drożdżowe ciasteczka z różą?

Przygotować zaczyn. W rondelku podgrzać mleko. Dodać 3 łyżki cukru, drożdże oraz 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Do dużej miski lub na stolnicę przesiać mąkę, dodać jajka, ½ łyżeczki esencji waniliowej, szczyptę, soli, śmietanę oraz pokrojony na kawałki miękki smalec. Zagnieść elastyczne ciasto. Podsypać mąką, jeśli będzie się kleić. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Następnie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować cienko ciasto (jak na pierogi) i wycinać kwadraty. Na każdym kłaść małą łyżeczkę marmolady i dokładnie zlepić boki na kształt rożków. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając o odstępach, gdyż w trakcie pieczenia rosną. Odstawić na 15 minut. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 190°C. Piec 10-12 minut. Ostudzić. Drożdżowe ciasteczka z różą posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Helen G.

Drożdżowe ciasteczka z różą
+ 5
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

7 komentarzy

  1. Wyobrażam sobie, jakie muszą być pyszne! W ten weekend zamierzam walczyć z piernikami, ale w następny może skorzystam z tego przepisu, bo te maleństwa wyglądają obłędnie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button