Mięsa

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

To smaczne i sycące danie jednogarnkowe. Fasolka po bretońsku jest idealna na obiad, szczególnie w chłodne dni. Rozgrzewa i zapewnia uczucie sytości na długo. Fasolka po bretońsku to inaczej gotowana fasola, którą dusi się potem w sosie pomidorowym z cebulą, czosnkiem, boczkiem i kiełbasą. Jest jedną z flagowych potraw kuchni polskiej; popularna w wielu domach.

Fasolka po bretońsku z kiełbasą najbardziej smakuje mi, kiedy jest dobrze przyprawiona. Nie jest to może danie pracochłonne ale należy uwzględnić czas moczenia fasoli, najlepiej przez całą noc. Fasolka dobrze nadaje się do mrożenia.

Zobacz także → leczo z kiełbasą.

(dla 4-6 osób)

Składniki:

– 500g białej fasoli typu „Piękny Jaś”*

– 200g boczku wędzonego parzonego

– 4 małe pętka kiełbasy

– 2 cebule

– 1 liść laurowy

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– 3 ząbki czosnku

– 4 łyżki koncentratu pomidorowego

– 1 łyżka majeranku

– 1 łyżeczka mielonej słodkiej

– 1/2 łyżeczki wędzonej papryki (opcjonalnie)

– szczypta ostrej papryki

– ½ łyżeczki cząbru

– sól, pieprz

*zamiast suchej fasoli możecie dać fasolkę z puszki (3-4 opakowania) – wystarczy ją tylko odsączyć z zalewy i przelać na sicie wrzątkiem.

Jak zrobić fasolkę po bretońsku?

Fasolę namoczyć w zimnej wodzie i pozostawić na całą noc (najlepiej na 12 godzin), po czym zmienić na nową wodę gotować na małym ogniu do miękkości z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego. Cebulę i boczek pokroić w małą kostkę, kiełbasę w pół-plasterki, zaś czosnek drobno posiekać.

Na patelni stopić najpierw na małym ogniu boczek. Następnie zeszklić cebulę. Dodać kiełbasę i smażyć kilka minut. Na koniec dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę. Stopiony boczek, wraz cebulą, kiełbasą i czosnkiem dodać do fasolki, pod koniec gotowania, jak już zacznie mięknąć. Dodać też koncentrat oraz przyprawy. Fasolkę dusić na wolnym ogniu do jej miękkości. W razie potrzeby podlać odrobiną wody.

Fasolkę po bretońsku podawać gorącą ze świeżym pieczywem lub ewentualnie z ziemniakami.

Helen G.

Fasolka po bretońsku
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button