Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku to pyszne danie jednogarnkowe. Idealna na obiad, szczególnie w chłodne dni. Rozgrzewa i syci na długo. Najsmaczniejsza jest ze świeżym pieczywem, np. bułką lub bagietką.

 


(dla 6 osób)
Składniki:
– 50 dkg białej fasoli typu „Jaś”

– 15 dkg boczku wędzonego

– 3 małe pętka kiełbasy (ok.30 dkg)

– 2 cebule

– 1 liść laurowy

– 2 ziarenka ziela angielskiego

– 2 ząbki czosnku

– 4 łyżki koncentratu pomidorowego

– 1 łyżeczka majeranku i słodkiej papryki

– 1/2 łyżeczki ostrej papryki i cząbru

– 1 łyżka mąki

– 1 łyżka masła

–  2 łyżki smalcu lub oleju

– sól, pieprz
 

 

Fasolę namoczyć w zimnej wodzie i pozostawić na całą noc (najlepiej na 12 godzin), po czym ugotować w tej samej wodzie z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego. Cebulę i boczek pokroić w kostkę, kiełbasę w pół-plasterki, podsmażyć na smalcu. Następnie dodać do fasolki, jak zacznie mięknąć. Dusić jeszcze jakiś czas na małym ogniu. Następnie dodać koncentrat, majeranek, cząber i papryki oraz drobno pokrojony czosnek. Na koniec z mąki i masła zrobić zasmażkę. Dodać do fasolki. Doprawić solą i pieprzem. Najlepiej smakuje ze świeżą bułeczką.

Smacznego!

Helen G.

Podziel się ze znajomymi
loading...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>