Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Pyzy z mięsem



Już dawno chodziło za mną zrobienie mięsnych pyz, polanych stopionym boczkiem i cebulką. Świetne danie na chłodne dni:) Jest trochę pracochłonne ale warte zachodu.


DSCN6495

(ok. 20 sztuk)

Składniki:

Ciasto:
– 1-1,2 kg ziemniaków (połowa ugotowana, połowa starta na tarce o małych oczkach)
– 1 jajko
– 5-6 łyżek mąki pszennej
– 5 łyżek mąki ziemniaczanej
– ½ łyżeczki soli

Farsz mięsny:

– 300g mięsa ugotowanego mięsa lub upieczonego i zmielonego w maszynce, ewentualnie mięso mielone podsmażone
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka masła
– 1 jajko
– po 1 łyżeczce majeranku i szałwii
– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
– sól, pieprz

Dodatkowo:
– podsmażony boczek z cebulką

Farsz: Ugotowane lub upieczone mięso mielimy wraz z przesmażoną  na maśle cebulką w maszynce do mięsa. Jeśli używamy surowego mielonego mięsa należy je podsmażyć (farsz nie będzie niestety gładki tylko z grudkami). Farsz doprawić przyprawami, wbić jajko. Odstawić.

Ciasto: Połowę ziemniaków ugotować, odcedzić i przepuścić przez maszynkę lub dokładnie ubić. Resztę ziemniaków zetrzeć na tarce o małych oczkach, pozostawić na sicie by spłynął z nich nadmiar wody. Po chwili dokładnie wycisnąć je rękami z nadmiaru wody.


Przełożyć na stolnicę i połączyć z zimnymi ugotowanymi ziemniakami. Wbić jajko, dodać sól, mąki i zagnieść ciasto. Kroić ciasto na kawałki, z każdego zrobić wałek, którego pokroić na nieduże kawałki. Dłonią rozpłaszczyć na  nieduże placuszki, na każdy nakładać porcję farszu i zlepić. Pyzę formować w dłoniach oprószonych mąką ziemniaczaną w kulki.DSCN6478


Zagotować w dużym garnku wodę z dodatkiem soli i oleju. Wrzucać na wrzątek pyzy partiami. Gotować od wypłynięcia 7-8 minut. Następnie wyciągać łyżką cedzakową na talerz.


Na patelni wpierw stopić boczek pokrojony kosteczkę, następnie dodać cebulkę drobno posiekaną i smażyć do jej zarumienienia.
Podawać pyzy polane omastą z boczku i cebulki.



Smacznego!

DSCN6481


Lubicie pyzy mięsne? Jadacie je czasem?


                                                    Helen G.

Podziel się ze znajomymi
loading...

5 odpowiedzi do “Pyzy z mięsem

  • Coś dla mnie :) Jestem zdecydowanie kluchoholiczką :)) Takie pyzy pamiętam robiła moja babcia. Uwielbiałam je :)

  • zdaje mi się,że nawet wrodzone lenistwo mnie nie powstrzyma przed wypróbowaniem tego przepisu:)

  • Uwielbiam wszystkie "kluskowate" dania :) A pyzy to już w szczególności :)

  • A jaki rodzaj mięsa będzie najlepszy ? i ile gotować czy smażyć ?

    • Może być to mięso z szynki, łopatki lub z piersi indyka, ugotowane do miękkości w osolonej wodzie i następnie zmielone lub ewentualnie gotowe mięso mielone podsmażone, tylko wtedy nie jest ono takie „miałkie”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>