Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Naleśniki zapiekane ze szpinakiem i fetą

Ciekawy sposób podania naleśników. Zapieczone pod kołderką śmietanowo-serową zadowolą nie jednego łasucha:)

DSC_0218

Składniki:

Ciasto:

– 2 jaja

– 1 szklanka mleka

– 1 szklanka wody

– 2 szklanki mąki

– sól

Z podanych składników przyrządzić ciasto naleśnikowe. Smażyć  cienkie placki na patelni.

 
Farsz:

– 1 opakowanie mrożonego szpinaku (450g)

– 1 opakowanie sera feta lub typu feta (270g)

– 1 cebula

– 4 ząbki czosnku

– 1 łyżka mąki

– 3 łyżki masła

– sól, pieprz, gałka muszkatołowa, chili

 
Sos:

– 180 ml śmietany 18%

– 3-4 łyżki mleka

– 10 dkg żółtego sera

– 1 jajko

– sól, pieprz, słodka papryka

– gałka muszkatołowa

 
W garnku rozpuścić 2 łyżki masła, połamać szpinak, mieszać od czasu do czasu aż się rozpuści. Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na łyżce masła. Jak szpinak się rozpuści dodać przesmażoną cebulkę i łyżkę mąki. Doprawić do smaku solą, pieprzem, chili i gałką muszkatołową. Czosnek drobno posiekać. Dodać do szpinaku. Zestawić z ognia. Dodać pokrojoną w drobną kostkę fetę. Zamieszać.

 

Każdy placek smarować porcją farszu i zwijać jak krokiety (złożyć oba boki do środka i zwinąć w rulon). Naleśniki układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Śmietanę wymieszać z mlekiem i jajkiem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.  Sosem polać naleśniki i posypać startym żółtym serem. Na wierzch posypać słodką papryką. Piekarnik nagrzać do 200ºC i zapiekać naleśniki przez 20 minut.
Smacznego!

Helen G.

DSC_0225

Podziel się ze znajomymi
loading...

4 odpowiedzi do “Naleśniki zapiekane ze szpinakiem i fetą

  • hihi-juz wiem,co jutro na obiad bedzie-dzieki za przypomnienie :) pyszne sa …….

  • uwielbiam połączenie sera feta ze szpinakiem, takie naleśniki jak ty robię często ale jeszcze nigdy ich nie zapiekałam,bardzo fajny przepis!

  • naleśniczki w takim towarzystwie rzeczywiście smakują wybornie:) pozdrawiam

  • pyszne naleśniczki :) dzięki za przepis :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>