Mięsa

Pulpety w sosie z pieczarkami, młodą kapustą i marchewką

Pulpety w sosie z pieczarkami, młoda kapustą i marchewką

Pyszne i pożywne danie jednogarnkowe. Pulpety bo o nich mowa, często też nazywane klopsami, zanurzone są w aksamitnym sosie z dodatkiem pieczarek, duszonej młodek kapustki i tartej marchewki.

Sądzę, że danie to świetnie komponuje się z klusakmi śląskimi albo kopytkami, ewetnualne z kaszą. Polecam zwłaszcza na weekend 🙂

Zobacz także → polędwiczki z indyka w sosie koperkowym.

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

Pulpety/klopsy:

– 500g mięsa mielonego np. z szynki

– 1 cebula

– 2 ząbki czosnku

– kajzerka namoczona w mleku

– 1 jajko

– 2 marchewki

– 250g pieczarek (dałam brązowe)

– 1 mała młoda kapusta lub pół średniej

– ½- ¾ łyżeczki mielonej słodkiej papryki

– 1 łyżeczka majeranku

– 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich lub innych dowolnych

– 1 łyżka mąki

– 1 łyżeczka musztardy (np.sarepska)

– 100g słodkiej śmietanki 30%

– 1 kostka warzywna

– 2 ziarenka ziela angielskiego

– 1 liść laurowy

– świeży posiekany koperek

– maggi, sól, pieprz

Dodatkowo:

– mąka do obtoczenia pulpetów

– masło klarowane lub olej do podsmażenia pieczarek i kapusty

Przepis na: Pulpety w sosie z pieczarkami, młodą kapustą i marchewką – Etapy przygotowania:

Pulpety/klopsy: Mięso mielone przełożyć do miski, wbić jajko, dodać namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerkę. Cebulę i czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach i dodać do mięsa. Masę doprawić 1/2 łyżeczką soli, pieprzem i przyprawami. Dodać łyżeczkę musztardy oraz odrobinę (około 2-3 łyżki) zimnej wody.

Mięso dokładnie wymieszać. Zwilżonymi dłońmi formować niewielkie pulpety, każdy obtoczyć w mące. Pulpety umieścić w szerszym garnku we wrzątku (około 600 ml) z dodatkiem kostki warzywnej i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. W ¼ szklanki wody rozrobić 1 łyżkę mąki, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek, dodać kilka łyżek gorącego wywaru, następnie połączyć z sosem. Wlać śmietankę, wymieszać, zagotować.

Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pieczarki umyć i pokroić na plastry. Kapustę umyć i poszatkować nożem.

Na patelni na maśle klarowanym lub oleju podsmażyć pieczarki. Kiedy puszczą wodę, posolić i posypać czarnym pieprzem. Przełożyć do mięsa. Dodać troche tłuszczu i kilka minut smażyć młodą kapustę. Dodać startą marchewkę, podlać niewielką ilością wody, dodać liść aurowy i  ziele angielskie – dusić do miękkości około 15-20 minut.  Na koniec kapustę posolić, dodać do mięsa i wymieszać.

Pulpety w sosie z pieczarkami, młodą kapustą i marchewką podawać kluskami śląskimi, kopytkami lub kaszą np. bulgur, danie posypać posiekanym koperkiem.

Smacznego!

Helen G.

Pulpety w sosie z pieczarkami, młodą kapustą i marchewką
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button