Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Uniwersalny sos pieczarkowy

Uniwersalny sos pieczarkowy. Gęsty i aromatyczny, pachnący koperkiem, taki jak lubię :) Sos pieczarkowy świetnie się nadaje zarówno do makaronu, klusek śląskich, kasz, ryżu, ziemniaków puree a nawet mięsa. Dla podbicia jego barwy polecam dodać łyżeczkę sosu sojowego. Pieczarki dobrze komponują się masłem. Warto go użyć do smażenia. Ja sięgam jednak po jego zdrowszą alternatywę do smażenia, jaką jest masło klarowane. Smak sosu pieczarkowego podkreśli również szczypta mielonej gałki muszkatołowej. Sos pieczarkowy możemy przygotować na dwa sposoby albo zalewając posmażone z cebulą i czosnkiem pieczarki słodką śmietanką 30%, albo też dusząc je z dodatkiem szklanki wody, listka laurowego i ziela angielskiego. W  drugim przypadku na koniec zagęszczamy sos mąką i śmietaną. Drugą wersję wybieram częściej, gdyż wydaje mi się bardziej aromatyczna i mniej tłusta. Wybór sposobu przygotowania ulubionego sosu pieczarkowego pozostawiam wam :) Tym razem podałam go z kluskami śląskimi i surówką z marchewki i jabłka, typowo wegetariańskie danie.

(Dla 3-4 osób)

– 500g pieczarek

– 2 cebule

– 1 ząbek czosnku

– ok. 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

– 1 listek laurowy

– 2 ziarenka ziela angielskiego

– 1 łyżeczka sosu sojowego (opcjonalnie)

– 1 łyżka masła klarowanego

– 1 szklanka wody*

– 1 łyżka mąki

– 4 łyżki gęstej śmietany (18%)

– sól, pieprz

– posiekana natka pietruszki lub koperek

*inną opcją przygotowania sosu jest zamiast wody i zasmażki z mąki i śmietany, dodanie dużego opakowania (330 ml) słodkiej śmietanki 30%, która nie wymaga już dodatkowego zagęszczania mąką.

Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić dowolnie w piórka, bądź w kosteczkę. Na maśle wpierw zeszklić cebulę, następnie dodać pieczarki i drobniutko posiekany czosnek. Smażyć 5 minut. Posolić. Zalać wodą, dodać listek laurowy i ziele angielskie. Dusić na małym ogniu pod przykryciem 15 minut. Przygotować zasmażkę. W 1/4 szklanki wody rozrobić mąkę i śmietanę. Zahartować ją kilkoma łyżkami wywaru i wymieszać. Następnie dodać zasmażkę do sosu. Zagotować. Doprawić sos solą, pieprzem, mieloną gałką muszkatołową i sosem sojowym, który nada mu brązowego koloru. Na sam koniec dodać posiekaną zieleninę: natkę pietruszki, bądź koperek. Sos pieczarkowy podawać do makaronu, klusek śląskich, kopytek, ryżu, kasz albo z ziemniakami puree.

Smacznego!

Helen G.

Podziel się ze znajomymi
loading...

7 odpowiedzi do “Uniwersalny sos pieczarkowy

Odpowiedz na „JaglusiaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>