Zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa
Na rosole. Zupa ogórkowa jest jedną z typowo polskich zup. Jako dziecko niespecjalnie za nią przepadałam, bo ogórkowa wydawała mi się zbyt kwaśna. Niedawno jednak przekonałam się do zupy ogórkowej na rosole, koniecznie z ziemniakami i koperkiem. Stopień kwaśności zupy można regulować, dodając niewielką ilość wody z ogórków kwaszonych.
Zupa ogórkowa lubi towarzystwo świeżego koperku, który wykazuje również działanie lecznicze, zapobiegając wzdęciom. Polecam ugotować ogórkową na wywarze mięsnym, jest w moim smaczniejsza od tej przyrządzanej na wywarze z warzyw.
Zobacz także → kapuśniak domowy.
(Dla 4-5 osób)
Składniki:
– ćwiartka z kurczaka lub porcja rosołowa (mogą być też kości schabowe, szponder wołowy albo żeberka)
– 30-40 dag ogórków kiszonych + około 3 łyżki zalewy albo opakowanie przecieru z ogórków
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– mały kawałek selera
– kawałek pora lub cebula
– 3 ziemniaki
– 2 ząbki czosnku
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– 4 ziarenka pieprzu
– 1 liść laurowy
– 1 pełna łyżka mąki
– 3 łyżki śmietany
– pół pęczka koperku
– maggi
– sól, pieprz
▌Jak zrobić zupę ogórkową?
Mięso opłukać, zalać w dużym garnku 2 litrami zimnej wody. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Po zagotowaniu zebrać szumy i zmniejszyć ogień. Gotować 25 minut w przypadku kurczaka, zaś 40 minut – jeśli użyliśmy mięso wieprzowe lub wołowe.
Warzywa umyć i obrać. Marchewki, pietruszkę, seler, ziemniaki oraz cebulę pokroić w małą kostkę. Czosnek drobno posiekać. Wszystkie warzywa dodać do wywaru mięsnego i gotować kolejne 20 minut. Jeślu używamy ogórków, należy je zetrzeć na tarce i przesmażyć na łyżeczce masła. Ogórki lub przecier dodać do warzyw, gdy będą wystarczająco miękkie. Zupę ogórkową gotować kolejne 10 minut na niedużym ogniu.
W niewielkiej ilości wody rozrobić mąkę, dodać śmietanę i dodać nieco wywaru z zupy. Zaprawić zupę. Doprawić zupę ogórkową solą, pieprzem oraz maggi. Dodać nieco zalewy z ogórków (ja daję 3 łyżki, bo nie lubię kwaśnej ogórkowej). W razie potrzeby dodać szczyptę cukru. Na koniec dodać do zupy drobno posiekany koperek. Zestawić zupę z ognia. Zupę ogórkową podawać solo, bądź z chlebem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Często robię taka zupę, ale tylko na wywarze z warzyw smażonych na oleju, pozdrawiam 🙂
Wywar gotowałam z dwóch sporych udek kurczaka. Wyszło pysznie 🙂
Cieszę się, że zupa smakowała 🙂
Mój Tata uwielbia 😉
Miło mi, mój tato również bardzo lubi ogórkową 😉