Mięsa

Bitki z szynki w sosie własnym

Bitki z szynki w sosie własnym

Tradycyjny obiad z szynką wieprzową w roli głównej. Delikatne bitki z szynki w sosie własnym są niezwykle kruche, wprost rozpływają się w ustach. Szynka w sosie powinna być duszona na małym ogniu pod przykryciem przez około 1,5 godziny. Wtedy będzie idealna.

Jeśli dysponujecie czasem, to zdecydowanie polecam zamarynować bitki z szynki, najlepiej na całą noc. Mięso zdąży przejść aromatem przypraw i za sprawą octu balsamicznego będzie bardziej kruche.

Zobacz także → szynka w sosie pomidorowym.

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

– 1kg szynki wieprzowej bez kości np. „kulka”

– 2-3 cebule

– 1,5-2 szklanki wody lub bulionu

– 2 liście laurowe

– 3-4 ziarenka ziela angielskiego

– 4 ziarenka pieprzu

– 1 1/2 łyżki mąki

– 2 łyżki gęstej śmietany 18% (opcjonalnie)

Marynata do mięsa:

– 2 łyżki octu balsamicznego

– 4 łyżki oleju

– 1 łyżka majeranku

– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

– 1/3 łyżeczki ostrej papryki

– 1 niepełna łyżeczka cząbru

– 3 ząbki czosnku

– 1 łyżeczka soli

– ½ łyżeczki pieprzu

Dodatkowo:

– smalec lub olej do podsmażenia mięsa i cebuli

Jak zrobić bitki z szynki w sosie własnym?

Mięso z szynki umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na plastry o grubości około 1,5 cm. Rozbić lekko tłuczkiem. Każdy plaster szynki obsypać solą i pieprzem.

W miseczce przygotować marynatę, łącząc wszystkie jej składniki (poza cząbrem – dodamy go na końcu). Czosnek drobno posiekać nożem. Marynatą posmarować każdy plaster mięsa i ułożyć wartwowo na półmisku. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki przynajmniej na 1 godzinę lub dłużej (np. całą noc), jeśli dysponujemy większą ilością czasu.

Cebule pokroić kostkę lub w piórka i zeszklić najlepiej na smalcu patelni. Następnie przełożyć do garnka. Na tym samym tłuszczu podsmażyć na dużym ogniu bitki wieprzowe partiami, aby wyraźnie się zarumieniły. Przełożyć do rondla.

Dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz kulki pieprzu. Bitki z szynki wieprzowej zalać około 1,5-2 szklankami wody lub bulionu. Bitki z szynku dusić na małym ogniu pod przkryciem przez około 1,5 godziny, aż mięso będzie wyraźnie kruche i miękkie, może nawet lekko rozpadać się pod naciskiem widelca.

Na koniec zagęścić sos. W ¼ szklanki zimnej wody rozrobić mąkę, dodać nieco wywaru z mięsa oraz ewentualnie śmietanę (bez jej dodatku są będzie ciemny – pieczeniowy). Dodać do mięsa i dokładnie wymieszać. Sos doprowadzić do zagotowania. Na koniec szynkę duszoną doprawić ewentualnie, solą i pieprzem, wsypać cząber. Bitki z szynki podawać z ziemniakami (u mnie pieczone), z ryżem, kluskami albo kaszą oraz surówką.

Smacznego!

Helen G.

Bitki z szynki w sosie własnym
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button