Ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe
W smaku przypomina brownie. Ciasto czekoladowe z przepisu mojej kochanej przyjaciółki. Odrobinę go zmodyfikowałam dodając cynamon, proszek do pieczenia, sól oraz podwajając ilość cukru wanilioweo. Smak ciasta wydaje mi się wtedy jakby głębszy, zaś ciasto jest nieco wyższe i pulchniejsze.
Ciasto czekoladowe jest wilgotne o ciężkiej teksturze za sprawą czekolady. Niektórym może wyglądać trochę jak zakalec ale takie ma właśnie być. Polecam ten jakże prosty i niezwykle smaczny deser. Ciasto czekoladowe jest szybkie w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników.
Zobacz także: Ciasto Murzynek.
(keksówka)
Składniki:
– 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200g)
– 1 kostka masła (200g)
– 1 szklanka cukru*
– 30g cukru waniliowego (1 duże opakowanie lub 2 łyżki)
– ½ łyżeczki mielonego cynamonu (opcjonalnie)
– 4 jajka
– 1 niepełna szklanka mąki
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
*dla polepszego smaku ciasta można dać cukier trzcinowy.
Dodatkowo:
– masło do wysmarowania foremki
– bułka tarta do obsypania
▌Przepis na: ciasto czekoladowe – etapy przygotowania:
Masło rozpuścić na małym ogniu razem z cukrami. Zestawić z ognia i dodać połamane na mniejsze kawałki 2 tabliczki czekolady – wymieszać. Czekolada powinna szybko się rozpuscić. Pozostawić do ostudzenia.
Do masy wbić 4 jajka, dodać mąkę i proszek do pieczenia – zmiksować na gładką masę. Na koniec dodać cynamon.
Keksówkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wylać masę. Ciasto czekoladowe wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 60 minut w temperaturze 180˚C. Można polać polewą, choć pyszne jest również sauté.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć