Kakaowe ciasto z jabłkami i orzechami
Kakaowe ciasto z jabłkami i orzechami
Rewelacyjny prosty placek z jabłkami i orzechami. Przez niektórych określany jako ciasto salceson albo ciasto wiewiórka. Niewymagające, kakaowe, wilgotne ciasto za sprawą jabłek i cynamonu, będzie doskonałe na chłodne, szare dni. Proporcje są raczej na dużą blachę, choć w mniejszej będzie wyższe.
Zobacz także → ciasto z kaszy manny bez pieczenia.
(duża prostokątna blacha o wym. około 20×30 cm lub średnia o wym. 21x25cm)
Składniki:
Ciasto kakaowe:
– 4 jajka
– 5 jabłek
– 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
– 1 szklanka cukru
– 1/2 szklanki oleju
– 2 szklanki mąki pszennej
– 1 kubek jogurtu naturalnego (190-200g)
– 1-2 łyżki cukru waniliowego
– 1 łyżka kakao
– 1 łyżeczka mielonego cynamonu
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:
– 120g czekolady mlecznej
– 2 łyżki masła
– 50 ml śmietanki 30%
▌Przepis na kakaowe ciasto z jabłkami i orzechami – Etapy przygotowania:
Zaczynamy od posiekania orzechów włoskich.
Ciasto kakaowe: Jajka ubić z cukrami, następnie wlać olej i jogurt – nadal ubijać. Wsypać kakao, cynamon oraz przesianą przez sito mąkę – chwilę miksować. Odstawić.
Jabłka umyć obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Dodać do ciasta.
Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180◦C około 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. W razie gdyby wierzch ciasta się rumienił, przykryć papierem do pieczenia albo folią alumioniową.
Polewa: śmietankę wraz z masłem zagotować w rondelku. Odstawić. Następnie włożyć połamaną czekoladę mleczną – wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Polewą polać jeszcze gorące ciasto. Na wierzch można wyłożyć połówki orzechów.
Ciasto przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć