Mięsa

Karkówka pieczona w sosie w majonezowo-ketchupowym

Karkówka pieczona w sosie w majonezowo-ketchupowym

Mięciutka i soczysta, słodko-ostra w smaku. Taką karkówkę pieczoną w sosie majonezowo-ketchupowym jadłam kiedyś u teściowej. Zarówno mnie, jak mężowi danie to ogromnie zasmakowało. Postanowiłam odtworzyć więc przepis. Oryginalna receptura na karkówkę w ketchupie i majonezie zawierała po 1 szklance ketchupu i majonezu. Taki sos wydawał mi się zbyt tłusty. Zredukowałam ilość majonezu do 3 łyżek, a na rzecz tego dodałam 2 łyżki musztardy.

Mięso dodatkowo zamarynowałam, dzięki której jest jeszcze bardziej aromatyczne i kruche. Gorąco polecam moją karkówkę w ketcuhpie:) Ot, taka odmiana dla codziennego kurczaka czy schabu. Karkówka ta dosłownie rozpływa się w ustach 😉

(Dla 4-5 osób)

Składniki:
– 80 dag karkówki
– 2 cebule

Marynata do mięsa:
– 4 łyżki oleju
– 1,5 łyżki octu balsamicznego
– 2-3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
– 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
– 1 łyżeczka majeranku
– po ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki, mielonej kolendry i rozmarynu
– 1 ziarenko ziela angielskiego (rozgniecione w moździerzu)
– sól, pieprz

Sos majonezowo-ketchupowy:
– 1 szklanka pikantnego ketchupu
– 3 łyżki majonezu
– 2 łyżki musztardy (najlepiej ostrej)

Jak zrobić karkówkę pieczoną w sosie w majonezowo-ketchupowym?

Mięso umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić w cienkie plastry. Każdy przekroić na pół. Posolić, posypać pieprzem z obu stron. Składniki marynaty zmieszać ze sobą miseczce i smarować każdy kawałek mięsa. Karkówkę układać warstwowo w szklanym naczyniu. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki przynajmniej na 1 godzinę lub nieco na dłużej. Na silnie rozgrzanym tłuszczu (u mnie smalec) podsmażyć najpierw pokrojone w piórka cebule, a następnie mięso. Karkówkę przełożyć do wysmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia. Przykryć cebulą.

Sos majonezowo-ketchupowy: Ketchup wymieszać z majonezem i musztardą. Gotowym sosem polać mięso.

Karkówkę wstawić do nagrzanego do 190˚C piekarnika i piec przykryte pokrywką przez 45 minut, po czym zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 15 minut, by mięso się trochę zarumieniło. Jeśli nie macie pokrywki, w przypadku rumienienia mięsa, należy przykryć je folią aluminiową. Karkówkę pieczoną w sosie majonezowo-ketchupowym podawać z ziemniakami i surówką np. z surówką z czerwonej kapusty albo z buraczkami na zimno.

Smacznego!

Helen G.

Karkówka pieczona w sosie w majonezowo-ketchupowym
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

8 komentarzy

  1. Zrobiłam niedawno, wspaniały przepis – mięso mięciutkie i aromatyczne, pycha:) dziękuję za podzielenie się przepisem:)

  2. Przepis rewelacja ! zrobiłam na niedzielny obiadek, tylko zmieniłam i dodałam ketchup łagodny, bo u mnie w domu nie przepadają za pikanterią 🙂 chociaż sama chętnie bym zrobiła według przepisu 🙂 Karkówka wyszła przepyszna i na pewno będę powtarzała przepis ! mało tego już podrukowałam przepis dla koleżanek z pracy 🙂 Pozdrawiam

    1. Miło mi słyszeć takie pochwały dania:) Powiem nieskromnie, że także bardzo smakuje mi ta karkówka, zresztą nie tylko mnie, mój mąż ją wprost uwielbia i często mnie prosi bym ją przyrządzała 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button