Karkówka pieczona w sosie w majonezowo-ketchupowym
Karkówka pieczona w sosie w majonezowo-ketchupowym
Mięciutka i soczysta, słodko-ostra w smaku. Taką karkówkę pieczoną w sosie majonezowo-ketchupowym jadłam kiedyś u teściowej. Zarówno mnie, jak mężowi danie to ogromnie zasmakowało. Postanowiłam odtworzyć więc przepis. Oryginalna receptura na karkówkę w ketchupie i majonezie zawierała po 1 szklance ketchupu i majonezu. Taki sos wydawał mi się zbyt tłusty. Zredukowałam ilość majonezu do 3 łyżek, a na rzecz tego dodałam 2 łyżki musztardy.
Mięso dodatkowo zamarynowałam, dzięki której jest jeszcze bardziej aromatyczne i kruche. Gorąco polecam moją karkówkę w ketcuhpie:) Ot, taka odmiana dla codziennego kurczaka czy schabu. Karkówka ta dosłownie rozpływa się w ustach 😉
(Dla 4-5 osób)
Składniki:
– 80 dag karkówki
– 2 cebule
Marynata do mięsa:
– 4 łyżki oleju
– 1,5 łyżki octu balsamicznego
– 2-3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
– 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
– 1 łyżeczka majeranku
– po ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki, mielonej kolendry i rozmarynu
– 1 ziarenko ziela angielskiego (rozgniecione w moździerzu)
– sól, pieprz
Sos majonezowo-ketchupowy:
– 1 szklanka pikantnego ketchupu
– 3 łyżki majonezu
– 2 łyżki musztardy (najlepiej ostrej)
▌Jak zrobić karkówkę pieczoną w sosie w majonezowo-ketchupowym?
Mięso umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić w cienkie plastry. Każdy przekroić na pół. Posolić, posypać pieprzem z obu stron. Składniki marynaty zmieszać ze sobą miseczce i smarować każdy kawałek mięsa. Karkówkę układać warstwowo w szklanym naczyniu. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki przynajmniej na 1 godzinę lub nieco na dłużej. Na silnie rozgrzanym tłuszczu (u mnie smalec) podsmażyć najpierw pokrojone w piórka cebule, a następnie mięso. Karkówkę przełożyć do wysmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia. Przykryć cebulą.
Sos majonezowo-ketchupowy: Ketchup wymieszać z majonezem i musztardą. Gotowym sosem polać mięso.
Karkówkę wstawić do nagrzanego do 190˚C piekarnika i piec przykryte pokrywką przez 45 minut, po czym zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 15 minut, by mięso się trochę zarumieniło. Jeśli nie macie pokrywki, w przypadku rumienienia mięsa, należy przykryć je folią aluminiową. Karkówkę pieczoną w sosie majonezowo-ketchupowym podawać z ziemniakami i surówką np. z surówką z czerwonej kapusty albo z buraczkami na zimno.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
pyszny obiad:)
Moja teściowa też taką robi 😉 Dodaje tylko jeszcze pieczarki 🙂
Konkretna marynata :). I faktycznie tanie, nie trzeba niczego wymyślać 🙂
Lubię mięsa tak pieczone, sama czasami piekę tak schab:)
Zrobiłam niedawno, wspaniały przepis – mięso mięciutkie i aromatyczne, pycha:) dziękuję za podzielenie się przepisem:)
Bardzo się cieszę, że danie smakowało:)
Przepis rewelacja ! zrobiłam na niedzielny obiadek, tylko zmieniłam i dodałam ketchup łagodny, bo u mnie w domu nie przepadają za pikanterią 🙂 chociaż sama chętnie bym zrobiła według przepisu 🙂 Karkówka wyszła przepyszna i na pewno będę powtarzała przepis ! mało tego już podrukowałam przepis dla koleżanek z pracy 🙂 Pozdrawiam
Miło mi słyszeć takie pochwały dania:) Powiem nieskromnie, że także bardzo smakuje mi ta karkówka, zresztą nie tylko mnie, mój mąż ją wprost uwielbia i często mnie prosi bym ją przyrządzała 😉